'Ik keer niet terug als trainer, maar visie van Cruijff in gesprekken uitdragen'

'Ik keer niet terug als trainer, maar visie van Cruijff in gesprekken uitdragen'

24-12-2016 07:20
4

Frank Rijkaard zien we nooit meer terug als trainer. De oud-coach van het Nederlands elftal en FC Barcelona wil op andere wijze het gedachtegoed van zijn grote voorbeeld Johan Cruijff overbrengen.

Rijkaard heeft andere prioriteiten in zijn leven. "Mogelijk dat ik ooit weer open sta voor een functie in het voetbal, maar dan moet ik daar volledig achter staan", zegt de voormalige bondscoach in De Telegraaf. "Alleen zal dat niet meer als trainer zijn. Daarom probeer ik de visie van Johan vooral in gesprekken uit te dragen. Door iemand als Wim Jonk te ondersteunen, die bezig is de technische en tactische ideeën van Johan verder uit te rollen."

De beste trainer van de wereld in 2006 haalt de Fluwelen Revolutie in Amsterdam aan. "Daarom is het jammer dat het bij Ajax niet is gelukt. Lange tijd was hij heel strijdvaardig. Wilde Johan dat Ajax weer de club zou worden, zoals hij dat zelf altijd had ervaren. Maar op een gegeven moment kon het niet meer. Was hij niet meer in staat om er veel energie in te steken."

Cruijff trok zijn handen ervan af. "Hij had vooral gehoopt dat de juiste mensen om hem heen het op zouden pakken. Maar toen hij zag dat het toch de andere kant opging heeft Johan het losgelaten. Was hij er klaar mee. Ik was al eerder afgehaakt. Ik ambieerde geen positie in dat proces, simpelweg omdat ik in die fase van mijn persoonlijke leven een andere keuze had gemaakt."