Odegaard op weg naar Eredivisie: 678 wachtdagen, 30 clubs en FM-toestemming

Odegaard op weg naar Eredivisie: 678 wachtdagen, 30 clubs en FM-toestemming

28-12-2016 16:00
7

Het lijkt er sterk op dat Martin Odegaard vanaf volgende maand in de Eredivisie te bewonderen is. SC Heerenveen lijkt op huurbasis de bestemming te worden voor de aanvallende middenvelder annex rechtsbuiten, die bijna twee jaar geleden door Real Madrid werd weggekaapt voor de neus van bijna de hele voetbalwereld. VoetbalPrimeur zet vijf dingen over de achttienjarige Odegaard op een rij.

678 dagen
678 dagen. Zo lang heeft het voor Odegaard geduurd om zijn debuut te maken in het eerste elftal van Real Madrid. Nadat zijn transfer op 22 januari 2015 wereldkundig werd gemaakt door de Spaanse grootmacht, duurde het tot 30 november 2016 alvorens Odegaard zijn eerste speelminuten in het échte shirt van Real Madrid maakte. Bij zijn debuut in de bekerwedstrijd tegen Cultural Leonesa (6-1) is het tot nu toe gebleven: de Noor kwam verder geen minuut in actie voor De Koninklijke. Hij maakte de afgelopen twee jaar wél veel vlieguren bij het tweede elftal, Castilla. 51 competitiewedstrijden speelde Odegaard voor de reserves en hij presteerde lang niet altijd tot tevredenheid van de coaches in Madrid.

Voor de fijnproever: alle balcontacten van Odegaard tijdens zijn Real Madrid-debuut:

30+ clubs
Voordat Odegaard zijn handtekening zette bij Real Madrid, was hij als zestienjarige misschien wel de meest gewilde speler van Europa. Dertig clubs, zo niet meer, zaten achter het Noorse supertalent aan. Ajax was een van die clubs en leek ook lang goede papieren te hebben. Net als bij Liverpool, de droomclub van Odegaard, zou de tiener naar Amsterdam komen om een stage af te leggen. Uiteindelijk koos hij het pad dat Real Madrid voor hem had uitgestippeld boven die van onder meer Ajax, Bayern München, FC Barcelona, Liverpool, Manchester United en een hele rits andere clubs.

De heerlijke truc van Odegaard bij Castilla:

Stade Rennes
Na anderhalf jaar in Madrid kwamen Odegaard en Real tot de conclusie dat de stap naar het eerste elftal van De Koninklijke nog te groot was. Er werd gekeken naar een club om de Noor ervaring op te laten doen. De keuze viel op Stade Rennes, dat in Franse media de komst van het talent aankondigde met de uitspraak dat 'het onmogelijke mogelijk is geworden'. Maar het bleek toch onmogelijk. Odegaard was nog geen achttien jaar en spelers onder de achttien mogen niet aan buitenlandse clubs verhuurd worden. Real Madrid lag al onder een vergrootglas bij de FIFA vanwege dubieuze transferpraktijken met jonge spelers en trok de stekker meteen uit de deal. Overigens werd Odegaard (voor de kerst achttien geworden) deze maand weer gespot bij Rennes, maar dit keer zonder deal tot gevolg, zo lijkt.

Messi-tweets verwijderd
We kunnen wel stellen dat Odegaard idolaat is van Lionel Messi. Biografieën, beelden op YouTube en tv: Odegaard verslindt ze allemaal. Dat deelde de aanvallende middenvelder ook graag op Twitter, maar bij zijn transfer naar Real Madrid werd hij door de Madrileense club verplicht om al die tweets (foto’s waarin hij een Messi-boek leest of foto’s van beelden van Messi tijdens het WK 2014) te verwijderen. Sindsdien is Odegaard een undercover Messi-lover.

FM-toestemming van vader
Odegaard stond lang te boek als een van de grootste talenten op de velden, maar even dreigde de toen nog 15-jarige Noor niet in Football Manager 2015 te verschijnen. Hoewel de gamers niet konden wachten om de spelmaker uit te proberen in het spel, wilden de eigenaren per se eerst ‘ouderlijke toestemming’ hebben van vader en oud-voetballer Hans-Erik Odegaard. Nadat die via Twitter zijn toestemming had gegeven, werd Odegaard in de nieuwe versies van FM 2015 meegenomen. En nog altijd is hij een wereldwijd veelgebruikte speler in het spel.