'Zuipfestijn' in Warschau maakte band tussen fans ADO en Legia sterker dan ooit

'Zuipfestijn' in Warschau maakte band tussen fans ADO en Legia sterker dan ooit

22-02-2017 15:15
26

ADO Den Haag-fans die naar Polen afreizen voor het duel tussen Legia Warschau en Ajax en Poolse fans die zich voor de return donderdag niet in Amsterdam maar in Den Haag gaan verzamelen. De band tussen de fans van ADO en Legia is innig, maar waarom eigenlijk? 

Hoe is die relatie ooit ontstaan?
Vanaf de val van de muur en de hereniging van Oost-Europa met West-Europa in de jaren tachtig zijn de supportersgroepen elkaar gaan bezoeken dankzij een brief die de nieuwsgierige Wotjtek Wisinski naar Voetbal International stuurt. De prominente Legia-fan is benieuwd naar dat Nederlandse clubje waar altijd zoveel heisa is en vraagt om wat meer informatie, die uiteindelijk door ADO-fan John van Zweden, inmiddels de bekende 'behangkoning' en sponsor van de club, wordt geleverd.

In 2010 was het diezelfde Wisinski die ernstig ziek was en geld nodig had om geopereerd te kunnen worden in de Verenigde Staten. Een benefietduel werd georganiseerd tussen Legia en ADO - 500 fans reisden mee uit Den Haag - en sindsdien zijn de contacten nauwer dan ooit. Vlaggen Legia zijn niet meer uit het stadion van ADO weg te denken, en andersom.

In gesprek met VICE Sports vertelde Van Zweden dat dat moment in 2010 de band tussen fans van ADO en Legia enorm heeft versterkt. Er waren dagenlang feesten met veel alcohol en zelfs de spelers deden daarin mee. "Wesley Verhoek was helemaal uit z’n panty. Dmitry Bulykin was onze topspits uit Rusland. Hij liep met twee flessen wodka in zijn handen. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt."

Wat houdt het vriendschapsverband in?
Waar Legia-fans heengaan, zijn ADO-fans, en andersom. In 2011 mocht ADO Europa in en werden ze in Litouwen gesteund door een groot aantal Legia-fans. Toen Legia vorige week Ajax ontving, was het dan ook volstrekt normaal dat een vliegtuig waar veel Ajax-fans mee naar Polen vlogen voor de helft gevuld was met ADO-supporters. Volgens supporterssite GroenGeel Hart zijn er zelfs ADO-fanitems te koop in de fanshop van Legia Warschau. En dat is niet alles: er is tegenwoordig ook een officiële fanclub van beide supportersgroepen, erkend door zowel ADO als Legia.

Marcel van Rijthoven, een van de supporters die zich altijd heeft ingezet voor een nauwe relatie met de fans van Legia, vertelde jaren geleden over de vriendschap:

De fans van Legia hebben een reputatie als vechtersbazen en dat maakt het onvermijdelijk dat ADO-fans, die hun vrienden onvoorwaardelijk steunen, ook een aandeel hebben in een hoop narigheid. Maar bezoekjes die fans van beide clubs over en weer brengen staan doorgaans vooral in het teken van drinken, feesten en het delen van hun passie voor hun eigen clubs en de twee andere bevriende clubs, Juventus en Club Brugge. Echter, als een gezamenlijke vijand zoals Ajax de tegenstander is, kan geweld door de harde kern snel om de hoek komen kijken.

Waar moeten Amsterdam en Den Haag donderdag rekening mee houden?
Vorige week bleek in Warschau al dat de situatie gespannen is tussen de fans van Ajax en die van Legia en ADO. Een groep Poolse fans bestormde een kroeg waar Ajax-supporters op dat moment waren en richtten enorme vernielingen aan. Een groep Haagse fans zou daarbij betrokken zijn geweest. De gemeente Amsterdam vertelde daarom in gesprek met VoetbalPrimeur dat er verscherpte maatregelen zullen zijn op de wedstrijddag.

Tegelijkertijd verwacht de gemeente dat er minder Poolse fans dan gedacht in de stad zelf zullen zijn. "De supporters van Legia hebben aangekondigd zich in Den Haag te verzamelen", aldus een woordvoerder. Twee steden zullen donderdag op scherp staan voor het duel tussen Ajax en Legia Warschau, allemaal het gevolg van een jarenlange vriendschap met rauwe, scherpe randen als deze.

Lees ook: Beruchte Legia-fans via Den Haag naar Arena, Amsterdam staat op scherp