Ajax pakt financiële koppositie af van PSV, FC Twente maakt pas op de plaats

Ajax pakt financiële koppositie af van PSV, FC Twente maakt pas op de plaats

17-08-2017 12:30
159

De Eredivisie heeft financieel gezien een aardige groei doorgemaakt ten opzichte van vier jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van Consultancy.nl, dat de begrotingen van alle achttien eredivisionisten met elkaar heeft vergeleken.

De Eredivisie heeft wat meer financiële bewegingsruimte dan een paar jaar geleden, is de belangrijkste uitkomst van het onderzoek van Consultancy.nl. Waar de achttien clubs van het Eredivisie-seizoen 2013/2014 een totaalbudget van 393 miljoen euro hadden, ligt deze nu op 445 miljoen: in vijf seizoenen tijd is de Eredivisie er dus 52 miljoen euro op vooruit gegaan.

Niet geheel verrassend is het de traditionele top-drie die het grootste aandeel heeft in het totaalbudget. De begroting van Ajax, Feyenoord en PSV samen bedraagt 214 miljoen euro, overigens nét iets minder dan de transfersom voor Neymar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ajax heeft na één seizoen de koppositie in de Eredivisie heroverd op PSV. De Amsterdammers zijn op 80 miljoen blijven hangen, terwijl PSV van 85 miljoen naar 70 miljoen terug is gegaan, mede door het mislopen van Europees voetbal. Feyenoord kan juist voor het eerst sinds lange tijd de Champions League-miljoenen tegemoet zien en gaat van 59 miljoen naar 64 miljoen.

De Grote Drie hebben een straatlengte voorsprong op de rest van het Eredivisie-peloton. FC Twente is met een begroting van 30 miljoen de vierde club van Nederland, maar kan nog niet half zo veel besteden als Feyenoord.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

In 2013 stonden de Tukkers met een begroting van 46 miljoen nog op het podium, maar inmiddels heeft men een flinke pas op de plaats moeten maken. In vijf seizoenen tijd heeft FC Twente 35% aan begroting ingeleverd, terwijl de Feyenoord-begroting van 35 miljoen naar 64 miljoen is gegaan, een stijging van 83%.

De regerend landskampioen uit Rotterdam is zeker niet de enige eredivisionist die er flink op vooruit is gegaan. ADO Den Haag heeft, mede dankzij de miljoenen uit China, de helft meer te besteden dan in 2013. De begrotingen van toenmalige Jupiler League-clubs Sparta, Excelsior en Willem II zijn zelfs verdubbeld in vier jaar tijd.

Hoewel de Eredivisie financiële progressie heeft geboekt, lijkt aansluiting met de Europese top nog altijd een utopie. Ajax haalt dan wel een omzet van 110 miljoen euro, maar dat is lang niet voldoende om bij de twintig rijkste clubs van Europa te horen. Leicester City, afgelopen seizoen de nummer 12 van de Premier League, staat met een omzet van 172 miljoen op een onoverbrugbare afstand.