Wat een escape: Oranje repareert achterstand en wint op z'n Duits van Noord-Ieren

10-10-2019 22:38 Laatste update: 22:54
241

Het Nederlands elftal is door het oog van de naald gekropen tegen Noord-Ierland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman leek zich stuk te bijten op de Noord-Ierse muur, kwam in de slotfase op achterstand, maar repareerde die alsnog en won zelfs. In De Kuip werd het 3-1.

Oranje begon tegen Noord-Ierland opnieuw met Marten de Roon in de basis in plaats van Donny van de Beek. Voor de rest koos bondscoach Ronald Koeman voor de verwachte namen.

Noord-Ierland begon precies zoals Koeman vooraf voorspelde: afwachtend en met elf man op eigen helft. Oranje had het daar de hele wedstrijd moeilijk mee. Spelers konden elkaar niet vinden en kansen werden niet gecreërd. Spannend was de wedstrijd dan ook totaal niet. Pas na 27 minuten kreeg Oranje via Daley Blind een kansje. Even later kon ook Georginio Wijnaldum schieten. De Noord-Ieren kwamen nauwelijks van eigen helft af en dachten niet eens aan een fatsoenlijke aanval.

Koeman wisselde in de rust niet, maar liet Donyell Malen in de eerste helft wel al warmlopen. Nadat Oranje ook in het eerste kwartier van de tweede helft niets wist te creëren, voerde Koeman de eerste wissel door. Van de Beek kwam voor De Roon en Malen verving Ryan Babel.

Bloedstollende slotfase
Oranje had Noord-Ierland inmiddels in de houdgreep. De bezoekers kregen steeds meer moeite om Oranje af te stoppen, maar stonden na ruim een uur nog steeds overeind. Denzel Dumfries kwam een teenlengte tekort en een inzet van Wijnaldum werd van de lijn gehaald.

Het leek wachten op de goal van Oranje, maar plots viel hij aan de andere kant. De Kuip schrok op na defensief geklungel van Blind en Matthijs de Ligt, dat werd afgestraft door Josh Magennis, die Noord-Ierland uit het niets op een 0-1 voorsprong zette. Donkere wolken pakten zich samen boven De Kuip, maar Memphis Depay repareerde die achterstand razendsnel: 1-1.

Oranje drukte en drukte en kreeg in de blessuretijd loon naar werken, toen Luuk de Jong in extremis met een geluksdoelpunt voor de winst zorgde. Memphis bepaalde de eindstand vervolgens op 3-1. Door de winst op Noord-Ierland staat Oranje eerste in Groep C.