'Ziyech geen gemakkelijke jongen voor trainers, medespelers en zichzelf'

'Ziyech geen gemakkelijke jongen voor trainers, medespelers en zichzelf'

30-11-2019 06:47 Laatste update: 06:55
26

René Hake werkte bij FC Twente samen met Hakim Ziyech, die nu op wekelijkse basis uitblinkt bij Ajax. Makkelijk was dat volgens de trainer niet, zowel voor de speler zelf als voor de trainers bij de Enschedese club.

"Hakim kwam bij ons binnen als aanvallende middenvelder, maar uiteindelijk hebben wij hem een vrije rol aan de rechterkant gegeven", begint huidig Jong FC Utrecht-coach Hake in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Als nummer 10 was hij heel aanvallend ingesteld en liet hij het verdedigend nog wel eens lopen. Rechts kon hij aanvallend meer zijn gang gaan, omdat we met Gutiérrez en Mokotjo twee sterke middenvelders achter hem hadden staan. Vanaf dat moment is hij extreem beslissend voor ons geworden en heeft hij prachtige goals gemaakt."

Ziyech was geen makkelijke jongen, zo zag ook Hake, maar dat kwam vooral omdat hij de lat voor zichzelf erg hoog legde. "Hakim was in die periode niet altijd even makkelijk, nee. Niet voor trainers, niet voor medespelers en niet voor zichzelf. Hij is erg veeleisend en dat is voor een topspeler een heel goede kwaliteit, want hij legt de lat voor zichzelf hoog."

"Wat ook een rol speelde, is dat hij met bepaalde verwachtingen naar Twente is gehaald en die ambities werden vervolgens door de club niet waargemaakt. Dat heeft hem gefrustreerd. Ik had gedacht dat hij na Twente naar het buitenland zou gaan, maar achteraf is Ajax de beste keus voor hem geweest. Hij heeft in Amsterdam enorme stappen gemaakt. Ook als teamspeler. Als je ziet hoeveel defensieve arbeid hij nu verricht", sluit Hake af.