Stekelenburg had nu nog de eerste keeper van Oranje moeten zijn

"Stekelenburg had nu nog de eerste keeper van Oranje moeten zijn"

23-06-2020 10:00 Laatste update: 11:11
62

Met Maarten Stekelenburg heeft Ajax niet alleen een ervaren doelman, maar ook een gangmaker in de groep voor volgend seizoen binnengehaald. VoetbalPrimeur sprak onlangs in de rubriek De Beste XI met onder meer Theo Janssen en Urby Emanuelson over hun tijd met de inmiddels 37-jarige doelman.

Danny Vos
AMSTERDAM

Janssen speelde een korte periode bij Oranje en Ajax samen met Stekelenburg en noemt hem 'de beste keeper met wie ik ooit heb samengespeeld'. "En ik heb er wat meegemaakt", zegt de oud-Ajacied in de serie Beste XI van VoetbalPrimeur. "Hij kan zo goed voetballen. Op de lijn is hij goed, maar ook voetballend staat hij er. Hij heeft gewoon alles wat een keeper nodig heeft."

"Een jongen die ook geniet van het leven"
Janssen vindt wel dat Stekelenburg meer uit zijn carrière had kunnen halen. "Hij had nu nog de eerste keeper van Oranje moeten zijn en minstens honderd interlands achter zijn naam moeten hebben. Waar het aan ligt dat dat niet is gelukt? Dat heeft ook te maken met het type persoon dat je bent. Maarten is ook een jongen die geniet van het leven. Hij had wat dingetjes die misschien niet zo goed waren, waar wij elkaar dan weer in vonden. Wij rookten bijvoorbeeld altijd samen een sigaretje voor de training."

Als het aan Janssen ligt, zal Stekelenburg in ieder geval zorgen voor een goede sfeer in Amsterdam, zoals zijn voorganger Bruno Varela dat ook deed. "Stekelenburg is gewoon een hele leuke en lieve jongen. Ik kon het heel goed met hem vinden."

"Maarten rolt die bal expres de hoek in"
Urby Emanuelson speelde lange tijd samen met Stekelenburg. Hij kan zich nog een bijzonder moment op de training herinneren. Nadat er bij Ajax iets was voorgevallen tussen Edgar Manucharyan en trainer Henk Ten Cate, werd de Armeniër verplicht om op de training één-op-één tegen Jaap Stam te spelen. "Edgar zei: maakt niets uit, laat maar komen, laat maar komen. Iedereen was toen natuurlijk benieuwd naar wat Jaap ging doen."

Dat gold ook voor Stekelenburg, vertelt Emanuelson. "Maarten stond aan de ene kant op doel, Kenneth Vermeer aan de andere kant. Maarten rolt expres die bal een beetje de hoek in, zodat Edgar hem in de hoek moest ophalen. Op het moment dat hij die bal aanraakt, komt Jaap echt met twee benen... Hij zaagt hem zo onderuit!"

Stekelenburg is voor Emanuelson overigens niet de allerbeste keeper waarmee hij heeft samengespeeld. In zijn Beste XI geeft de oud-speler van onder andere Ajax en AC Milan aan Edwin van der Sar de voorkeur te geven.

"Onze redder geweest"
Ook Edson Braafheid, die met Stekelenburg samenspeelde bij Oranje, heeft lovende woorden voor de 37-jarige goalie. Vooral zijn rol op het WK 2010 staat Braafheid nog helder voor de geest: "Stekelenburg is echt een geweldige keeper. Op het WK heeft hij echt laten zien wat hij in zich heeft. Tegen Brazilië, tegen Uruguay. Die zwabberbal die hij even uit de bovenhoek tikte. Op bepalende momenten is hij onze redder geweest."

Stekelenburg komt deze zomer transfervrij over van Everton en tekent een contract bij Ajax dat op 1 augustus ingaat en loopt tot en met 30 juni 2021. Daarmee keert hij na negen jaar terug op het oude nest. Sinds zijn vertrek bij Ajax in 2011 kwam hij uit voor AS Roma, Fulham, AS Monaco, Everton en Southampton.