Gudde rekent op verdwijnen van profclubs: '34 clubs lijkt mij veel'

Gudde rekent op verdwijnen van profclubs: '34 clubs lijkt mij veel'

25-06-2020 08:35
98

Het is niet te voorkomen dat clubs in Nederland gaan omvallen door de coronacrisis. Dat zegt directeur betaald voetbal van de KNVB Eric Gudde in Voetbal International.

De KNVB heeft bij het kabinet een reddingsplan van 140 miljoen euro voor de Nederlandse profclubs voorgelegd, maar uiteindelijk zullen er clubs failliet gaan, verwacht Gudde. "Het kan geen doel op zich zijn clubs in leven te houden", zegt de directeur. "Het aantal van 34 is niet heilig. Net als in alle andere sectoren in Nederland bepaalt de markt hoe groot de bedrijfstak kan zijn."

Gudde denkt dat er misschien wel te veel clubs zijn in Nederland. "Duitsland heeft 55 betaalde clubs op meer dan tachtig miljoen inwoners. Wij hebben er 34 op zeventien miljoen. Daar kan je vraagtekens bij zetten. Gezien de omvang van ons land, lijkt het mij veel. Het is zonneklaar dat weinig sectoren economisch zo hard worden geraakt door de coronacrisis als het betaalde voetbal. Daardoor zou er een natuurlijke schifting kunnen ontstaan", aldus Gudde.

Onder meer FC Groningen, FC Twente en Telstar hebben al flink wat kantoorpersoneel moeten ontslaan vanwege de coronacrisis. FC Twente stuurde deze week achttien medewerkers de laan uit, waaronder de verbaasde hoofdscout Evert Bleuming.