'Als ik nu naar Ajax kijk, vind ik dat je maar op twee manieren een kans maakt'

'Als ik nu naar Ajax kijk, vind ik dat je maar op twee manieren een kans maakt'

04-10-2021 22:00
105

FC Utrecht stuntte afgelopen zondag tegen Ajax (0-1), tot tevredenheid van oud-speler Arno Arts. Die zag dat de ploeg uit de Domstad Ajax goed ontregelde, een voorwaarde om een resultaat te boeken tegen de Amsterdammers.

"Als ik nu naar Ajax kijk, vind ik dat je maar op twee manieren een kans maakt", begint Arts in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Zoals Utrecht het deed: inzakken maar wel oog hebben voor je aanvallende intenties. Vitesse deed dat eigenlijk ook tegen Feyenoord. Of afjagen zoals Red Bull Salzburg ooit deed, maar daar hebben de meeste teams in de Eredivisie de kwaliteiten niet voor. Ga je ertussen zitten, dan verlies je. Ga je alleen maar voor je eigen doel liggen, dan prikken ze er ook wel een keer doorheen."

Arts denkt daarbij terug aan zijn periode als Utrecht-speler. "In mijn tijd bij Utrecht kegelde 'onze Indiaan' Stijn Vreven of Jean-Paul de Jong dan iemand omver, als het afjagen niet lukte of we slap waren in balbezit. Het Utrecht van toen wist wel hoe je moest ontregelen en zuigen. Terwijl het niet typisch is voor het Utrecht van nu, zag je tegen Ajax die slimmigheidjes wel terug. Net als bij Vitesse. Arne Slot wilde alles sneller, sneller, sneller, maar Vitesse wist precies wat het deed."

Utrecht had daarnaast ook een gelukje, zo stelt Arts. "Bij Utrecht hielp het ook dat Nijhuis scheidsrechter was. Je moet de grenzen opzoeken, maar er niet overheen gaan", zo sluit hij af.