FIFPro uit zorgen over Blind, Tagliafico, De Ligt en De Jong in rapport

FIFPro uit zorgen over Blind, Tagliafico, De Ligt en De Jong in rapport

06-10-2021 13:22
46

De FIFPro maakt zich zorgen om de gezondheid van voetballers. Uit onderzoek van de internationale spelersvakbond blijkt dat de fysieke belasting fors is toegenomen. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Daley Blind en Nicolás Tagliafico worden als voorbeelden aangehaald.

Volgens de FIFPro spelen sommige spelers zeventig tot tachtig procent van de tijd back-to-back-wedstrijden, dat is het spelen van minstens 45 minuten in twee opeenvolgende duels, met minder dan vijf rustdagen ertussen. De vakbond onderzocht tussen juni 2018 en augustus 2021 de data van veertigduizend wedstrijden en 265 spelers.

In het rapport valt te lezen dat het percentage wedstrijden dat spelers spelen in de 'kritieke fysieke zone', dus zonder voldoende rust, is toegenomen van 46,9 procent naar 52,7 procent van de duels. In de UEFA-regio maakten Blind van Ajax (73,9 procent), Rúben Dias van Manchester City (73,3 procent), De Jong van Barcelona (67,2 procent), Samir Handanovic van Internazionale (66,8 procent) en De Ligt van Juventus (66,7 procent) de meeste minuten in die kritieke zone.

In het rapport wordt ook gekeken naar de reisafstanden die spelers afleggen. Langeafstandsreizen vormen een gevaar voor de gezondheid van spelers, omdat ze in korte tijd met verschillende tijdzones en klimaten worden geconfronteerd. Onder meer Tagliafico heeft daar last van. De Argentijn kwam ongeveer net zo vaak in actie als ploeggenoot Blind (14.346 om 14.215 minuten), maar toch was zijn werkdruk drie keer zo groot door de vele trips naar Zuid-Amerika. Zo legde Blind 88.585 kilometer af in 135 uur en wisselde hij 64 keer van tijdzone. Voor Tagliafico stopte de teller op 258.682 kilomter, 350 uur en 126 tijdzones.

De FIFPro adviseert dat iedere speler minstens 28 dagen vrij is in de zomer en door een break in het seizoen nog eens veertien dagen. Van alle off season breaks was echter 45 procent korter en dat geldt voor 30 procent van de in-season breaks. "De data laten zien dat we spelers in de top moeten ontlasten", zegt Jonas Baer Hoffmann, general secretary van de FIFA. "De gezondheid van spelers moet een prioriteit worden." De FIFPro stelt voor om spelers verplicht vrij te geven na een bepaald aantal back-to-back-wedstrijden.