Voors en tegens in kwestie-Onana: geen nieuwe keeper in winter, irritatie bij Ajax

Voors en tegens in kwestie-Onana: geen nieuwe keeper in winter, irritatie bij Ajax

08-10-2021 12:45
119

Over een maand mag Andre Onana weer wedstrijden keepen voor Ajax. Er is veel te doen geweest rondom de langdurig geschorste Kameroener, maar door de blessure van Maarten Stekelenburg zit Ajax niet ruim in zijn keepers. Moet Onana binnenkort weer onder de lat staan bij de Amsterdammers? VoetbalPrimeur zet de voors en tegens op een rij.

Pro 1: Voor schorsing één van betere keepers
Onana werd in februari van dit jaar geschorst voor dopinggebruik. Daarvoor was hij één van de betere keepers op de aardbol. De achttienvoudig international werd in 2019 zelfs benoemd tot de zevende doelman van de wereld op het Ballon d'Or-gala. Hij vervulde ook een cruciale rol in de succesvolle Europese campagnes van Ajax in 2017 en 2019.

Wedden

Meer odds

Onana is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echte puntenpakker voor Ajax. De foutjes die hij soms maakte, zijn ook nagenoeg verdwenen uit zijn spel. In zijn meest recente wedstrijden maakte de 25-jarige keeper alleen een grote fout tegen Liverpool, waardoor Ajax met 1-0 verloor. Later bleek dat de dopingzaak op dat moment al speelde op de achtergrond.

Contra 1: Transfervrij vertrek zo goed als zeker
Het verhaal rondom de contractsituatie van Onana is inmiddels bekend: de Kat uit Kameroen beschikt over een aflopende verbintenis en heeft een verbeterde aanbieding van Ajax afgewezen. Daarna besloot Marc Overmars de stekker uit de onderhandelingen te trekken. "Dat doen we met een reden...", stelde de directeur voetbalzaken onlangs.

Hierdoor gaat Onana komende zomer zo goed als zeker transfervrij vertrekken bij Ajax. Hij zou zelfs al mondeling akkoord zijn met Internazionale. Dat maakt het een stuk minder interessant voor Ajax om hem nog te gebruiken: waarom investeren in een speler die gratis de deur uitwandelt, in plaats van in iemand die wél bij de club wil blijven en geld op kan leveren?

Pro 2: Twijfels rondom andere beschikbare Ajax-keepers
Woensdag werd bekend dat Stekelenburg de rest van het seizoen is uitgeschakeld bij Ajax. Daardoor heeft trainer Erik ten Hag niet veel smaken over: Remko Pasveer, Jay Gorter en Charlie Steford vormden de laatste wedstrijden het keepersgilde bij de Amsterdammers. Er bestaan echter twijfels rondom de drie. Pasveer heeft in de Champions League een reddingsprecentage van 66,7 procent en ging flink in de fout op bezoek bij Sporting Portugal. In de Eredivisie zijn de statistieken van de 37-jarige goalie wel beter, maar Pasveer heeft zijn criticasters nog niet de mond kunnen snoeren.

Voor Gorter en Setford gloort een mooie toekomst, maar de twee hebben nog helemaal geen ervaring met keepen in de Eredivisie, laat staan in de Champions League. Ajax kan momenteel dus geen keeper opstellen die voldoet aan het niveau dat men nastreeft in Amsterdam. Met een fitte Onana is dat zeker wel het geval.

Contra 2: Irritatie binnen Ajax
Het is inmiddels geen geheim meer dat Ajax het volledige salaris van Onana doorbetaalde tijdens zijn schorsing. Dat de international weigert om bij te tekenen, zorgt dan ook voor gefronste wenkbrauwen bij de landskampioen. Recent gaf Onana nog tegenover De Telegraaf aan dat hij nog openstaat voor een contractverlenging. Bij Ajax geloven ze daar weinig van: intern worden de uitspraken van Onana als 'een charmeoffensief voor eigen gewin' gezien.

Het gedrag van de keeper uit Nkol Ngok zorgt dus voor irritatie bij Ajax, dat klaar is met de situatie. Vanuit dit oogpunt zou het logisch zijn om Onana niet meer op te stellen: het dossier kan dan gesloten worden, waardoor de rust wederkeert.

Pro 3: Overmars hoeft geen keeper te kopen in winter
Zoals eerder benoemd, zijn de opties niet ruim onder de lat bij Ajax. Het lijkt zeker dat er een keeper bij moet komen dit seizoen. De Ajax-leiding heeft twee opties: Onana weer toevoegen aan de selectie, of een nieuwe doelman aantrekken in de wintertransferperiode. Met het opstellen van Onana zou Ajax dus een winterse transfer uitsparen. Komende zomer kan de clubleiding dan bekijken of er alsnog een nieuwe doelman gehaald moet worden, wat afhankelijk zal zijn van de ontwikkeling van Gorter.

Contra 3: Dik acht maanden geen enkel duel gekeept
Tijdens zijn schorsing is Onana met een personal trainer doorgegaan met keepen. Inmiddels traint hij een aantal weken mee met Jong Ajax. Er lijkt dus niks mis te zijn met de fitheid van Onana, maar dat is natuurlijk wel het geval met zijn wedstrijdritme. Op 31 januari speelde de Afrikaan zijn laatste duel, toen Ajax met 0-3 won bij AZ. Dat is ruim acht maanden geleden: als Onana in november verlost is van zijn dopingschorsing, zal hij dus de tijd moeten krijgen om weer op zijn oude niveau te komen. Maar het seizoen eindigt in mei alweer...

Al met al zijn er dus genoeg redenen om Onana wel én niet te laten spelen bij Ajax. De leiding van de huidige Eredivisie-koploper zal de komende weken met Ten Hag moeten kijken wat het beste is voor de club op sportief, financieel en organisatorisch vlak. Wordt spoedig vervolgd.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)