Gudde over 'niveauloze' actie Van Seumeren: 'Enig respect kan geen kwaad'

Gudde over 'niveauloze' actie Van Seumeren: 'Enig respect kan geen kwaad'

09-10-2021 09:54
154

Als directeur betaald voetbal van de KNVB nam Eric Gudde in het voorjaar van 2020 de omstreden beslissing om de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie stil te leggen en niet meer te hervatten. Veel clubs namen hem dat niet in dank af, waaronder FC Utrecht.

De Domstedelingen zagen een Europees ticket aan hun neus voorbij gaan, mede doordat ook de finale van de KNVB Beker niet meer werd gespeeld. Eigenaar Frans van Seumeren weigert Gudde tot op de dag van vandaag zelfs een hand te geven. "Dat laatste vind ik wel, hoe zal ik het zeggen... Niveauloos, ja", reageert Gudde in het Algemeen Dagblad.

"Ik snap heel goed dat er hevige emoties waren, dat clubs en supporters boos waren. Maar met de mensen van Cambuur en De Graafschap heb ik uiteindelijk weer een normale, gezonde werkrelatie gekregen", vervolgt Gudde. "Ik heb aan Cambuur zelfs de kampioensschaal nog uitgereikt. Je kunt het heel erg oneens zijn, maar als je zelf in de voetbalwereld werkt, wéét je volgens mij hoe gevoelig dingen liggen. Wat de impact kan zijn van woorden, van een bepaalde houding. Enig wederzijds respect kan geen kwaad in deze wereld." 

Gudde staat nog steeds achter zijn beslissing om onder meer promotie en degradatie te schrappen. Het verwijt dat hij de beslissingen moeizaam communiceerde, bestrijdt hij. "Maar: in die periode móest ik me wel losmaken van alle belangen, die kriskras door elkaar heen liepen. Er zouden altijd winnaars en verliezers zijn, bij elke denkbare oplossing. Ook intern waren de meningen hier vrijwel 50/50 verdeeld, allerlei polls gaven eenzelfde beeld. Maar die knoop moest door - daar heb ik nooit voor weg willen lopen."