Eén goed omschakelmoment beslist duel met Letland in Nederlands voordeel

09-10-2021 11:00
15

'Gegenpressing is the best playmaker in the world', is de befaamde uitspraak van Liverpool-manager Jürgen Klopp. Hiermee doelde hij op de kansen die ontstaan wanneer je als ploeg meteen drukzet als je de bal kwijt bent. Ook Oranje liet zien waarom die omschakeling zo belangrijk is, zeker als het niet lukt om kansen te creëren uit open spel.

Door Evert van Zoelen

Het plan van Van Gaal
Nederland begint in de gebruikelijke 4-3-3 formatie aan de wedstrijd. Davy Klaassen en Guus Til staan tussen de linies in en proberen daar aanspeelbaar te worden.

(Til en Klaassen positioneren zich tussen de linies).

Met deze twee lopende middenvelders hoopt Van Gaal problemen te creëren voor de Letten. Wanneer de bal naar de vleugel gaat beweegt Klaassen op rechts en Til op links de hoek in om zo vrij te komen. In de beginfase weet Nederland hierdoor enkele kansen te creëren. Zo kan Klaassen na een paar minuten al bijna scoren nadat Til op links de hoek is ingedoken.

(Cody Gakpo zakt uit aan de zijkant waardoor er ruimte ontstaat voor Til om de hoek in te bewegen)

Nederland is echter niet zuiver genoeg. Het tempo lag laag, en veel persoonlijke fouten en het slechte veld hielpen ook niet mee. Daarom komt Oranje tot weinig uitgespeelde kansen gedurende de wedstrijd.

Omschakeling leidt tot kansen
Aan het begin van de wedstrijd staat Nederland niet goed wanneer het de bal verliest. Hierdoor kan Letland veelvuldig onder de druk van Oranje uitkomen, waardoor Nederland eerst helemaal terug naar de eigen helft moet voordat het de bal pas kan veroveren. Tegen de tijd dat Nederland de tegenaanval inzet is Letland alweer terug op de eigen helft, of één van de Letten maakt een slimme overtreding.

(Aan het begin van de wedstrijd is de omschakeling na balverlies niet goed. Hier staan drie spelers van Nederland om de bal)

(Maar Letland weet toch onder de druk uit te komen)

De eerste keer in de wedstrijd dat Nederland dit wel goed uitvoert is in de achttiende minuut, wanneer Frenkie de Jong meteen doorjaagt na een afgeketste voorzet. De onder druk gezette Let raakt in paniek en speelt de bal over de achterlijn, waarna Klaassen de 0-1 maakt uit de corner die volgt.

(Frenkie de Jong zet meteen druk wat leidt tot de corner waar Klaassen de 0-1 uit scoort)

Gedurende de tweede helft zijn het vooral dit soort momenten die ervoor zorgen dat Nederland tot kansen weet te komen. Pas in de eindfase van de wedstrijd gaat Nederland iets eerder diep spelen nadat Noa Lang en Wout Weghorst in de ploeg zijn gekomen. Daardoor weet Oranje nog enkele kansen uit open spel te creëren. Maar het is voor ons als toeschouwers te hopen dat de wedstrijd tegen Gibraltar minder moeizaam verloopt.