'Bijna heel voetbalminnend Nederland dacht dat ik bij Willem II bleef, ikzelf ook'

'Bijna heel voetbalminnend Nederland dacht dat ik bij Willem II bleef, ikzelf ook'

Gepubliceerd: dinsdag 12 oktober 2021 om 12:00di 12-10-2021 om 12:00

Het kwam voor velen als een grote verrassing, maar vorige week werd bekend dat Willem II-boegbeeld Jordens Peters aan de slag gaat in de bestuurskamer van Roda JC. VoetbalPrimeur sprak met de nieuwe algemeen directeur van de Koempels over zijn stap, zijn vertrek bij Willem II en zijn andere opties.

Afgelopen zomer besloot Peters zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Toen sprak de voormalig verdediger al met VoetbalPrimeur over het einde van zijn loopbaan. Nu start er een nieuw tijdperk voor Peters: hij begint op 25 oktober als algemeen directeur bij Roda JC. "Maar sinds het bekend is geworden, ben ik natuurlijk al bezig met mezelf inlezen. Ik ben dus al een beetje begonnen", licht Peters tegenover VP toe.

Het was algemeen bekend dat Peters met Willem II keek naar een functie binnen de Tilburgse club voor hem. Dat leverde echter niets op. "Bijna heel voetbalminnend Nederland verwachtte dat ik bij Willem II verder zou gaan", stelt hij. "Ikzelf ook, maar de gesprekken verliepen wat moeizaam. Er is op dit moment geen functie vrij bij Willem II. We hebben gekeken of we zelf een functie konden creëren, waarmee ik de club nog verder vooruit kon helpen. Ik had daar alleen andere ideeën over."

Wat voor andere ideeën had Peters precies? "Dat is lastig om te zeggen. We hebben eigenlijk afgesproken om niet te veel op de inhoud in te gaan. Het is namelijk moeilijk om te duiden. Voor mij was het in ieder geval belangrijk om ook in de organisatie mee te kijken. Ik wil namelijk zien hoe de club van binnenuit in elkaar zit. Daar moet je wel ruimte voor hebben..." De voormalig aanvoerder van Willem II koestert geen wrok richting de Tricolores. "We gingen op een goede manier uit elkaar. We merkten dat dit niet het juiste moment was om met elkaar in zee te gaan."

'Streppel bracht me in contact met Roda'
Toen de onderhandelingen met Willem II dood aan het bloeden waren, kwam Roda op het pad van Peters. Trainer Jurgen Streppel, met wie hij nog samenwerkte in Tilburg, gaf de voorzet. "Ik sprak met hem bij een wedstrijd van Willem II", blikt Peters terug. "Dat was in een fase waarin ik merkte dat het niet de goede kant op ging met de Willem II-onderhandelingen. Ik vertelde Streppel toen duidelijk dat de kans groter was dat we niet tot een akkoord zouden komen, dan wel. Hij zei toen: ik heb er verder niks mee te maken, maar als ik hoor waar Roda naar op zoek is, moet ik altijd aan jou denken. Zou ik je naam door kunnen geven? Dan hou ik me er verder buiten, kijk maar hoe de gesprekken lopen."

"Zo is het eigenlijk gegaan. Ik ging vervolgens gesprekken aan met de selectiecommissie van Roda JC. Streppel had daar geen aandeel meer in, maar hij was wel de eerste die mij met de club in contact bracht."

Het is voor Peters een pluspuntje dat Streppel de hoofdtrainer is bij zijn nieuwe club. "We hebben een goede klik, maar vertellen elkaar de waarheid wanneer dat nodig is. Dat gebeurde ook regelmatig in onze verhouding van trainer en aanvoerder. Ik weet hoe hij werkt en wat zijn normen en waarden zijn. Daarin klikken we goed. Daardoor hoef ik me weinig zorgen te maken over het technische beleid. Ik weet dat het in goede handen is. Dat zie ik als een groot voordeel."

'Ik kan iets toevoegen aan Roda'
Peters legt vervolgens uit waarom hij voor Roda JC koos. "Het is een mooie kans voor mij. Ik kreeg ook een erg goed gevoel van de gesprekken die we voerden. Ik denk dat er een rol voor mij is weggelegd in de koers die Roda wil varen. Ik kan iets toevoegen aan de club. Er gebeurde veel in de laatste jaren, maar Roda heeft een nieuw fundament gelegd. Voor mij is het belangrijk dat ik kan helpen om dat sterker te maken. Dat maakt het voor mij een mooi instapmoment."

Er klopten ook andere clubs aan bij de oud-stopper. Concreet werd dat alleen niet. "Ik sprak dus heel lang met Willem II. Er informeerden wel wat clubs om aftastend met elkaar om de tafel te gaan. Maar ik zei: dat heeft niet heel veel zin, want ik denk dat ik eruit ga komen met Willem II." Welke clubs informeerden naar de beschikbaarheid van Peters? "Het is niet de moeite waard om daar diep op in te gaan", antwoordt hij.

'Werd ook getrokken door ondernemerschap'
Het was voor de geboren Nijmegenaar ook een optie om in het bedrijfsleven aan de slag te gaan. "Bij voetbalclubs heb je een beperkt aantal functies", vertelt Peters. "Op een gegeven moment zit het vol. Ik had er ook geen problemen mee om het bedrijfsleven in te gaan en daar een verbinding te maken tussen ondernemers en sport. Het was wel altijd mijn ambitie om in de voetballerij te actief te blijven, maar ik werd ook getrokken door het ondernemerschap."

"Het was echter voordeliger voor mij om door te gaan in de voetbalwereld", gaat Peters verder. "Als ik er dan na een tijdje achter kom dat dit toch niets voor mij is, kan ik de deur definitief dichtgooien. Als ik eerst het bedrijfsleven inga en daarna nog een aanbieding vanuit de sportwereld krijg, twijfel ik waarschijnlijk. Daardoor heeft dit mijn voorkeur."

Een carrière als trainer heeft Peters niet overwogen. "De voetbalwereld is heel emotioneel. Dat is mooi, maar het is ook altijd een irritatiepunt van me. Of een balletje via de binnenkant of buitenkant van de paal gaat, is van doorslaggevend belang. Dat zal altijd zo zijn, maar het lijkt me mooier om aan de lange termijn te werken bij een club. Ik wil iets opbouwen", besluit hij.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws