De Jong: 'Ajax is eigenlijk de onderschrijving van de cijfers die wij voorspelden'

De Jong: 'Ajax is eigenlijk de onderschrijving van de cijfers die wij voorspelden'

Gepubliceerd: vrijdag 15 oktober 2021 om 08:05vr 15-10-2021 om 08:05

ECV-directeur Jan de Jong kijkt uit naar de jaarverslagen van PSV en Feyenoord. Hij ziet dat veel clubs zich goed door de coronacrisis hebben geslagen. Er zijn geen clubs omgevallen, al benadrukt De Jong dat het nog lang geen zomer is.

De Jong wijst op de steunpakketten vanuit de overheid, het massaal afzien van restitutie door supporters en de steun van sponsoren. Dat heeft de clubs door de crisis geholpen. Ajax maakte onlangs een nettoverlies van acht miljoen over het afgelopen jaar bekend. De Jong is benieuwd naar de cijfers van PSV en Feyenoord. 

"Uit het jaarverslag van Ajax komt 33 miljoen euro coronaschade naar voren. Dat komt overeen met wat wij geprognosticeerd hebben in het Deltaplan. Ajax heeft ervoor gekozen om het bonnetje niet neer te leggen bij supporters en sponsors", zegt De Jong in het Algemeen Dagblad. "Daarmee is Ajax eigenlijk de onderschrijving van de cijfers die wij voorspeld hebben. De verliezen zíjn er, alleen het bonnetje ligt ergens anders. Dat wil dus niet zeggen dat de klap wel meevalt. Clubs hebben verliezen geleden en die moeten verwerkt worden."

Maar dat de boel nu aantrekt en de situatie langzaam wordt zoals het was, wil niet zeggen dat de problemen voor de clubs verdwijnen zijn. De Jong denkt dat veel clubs de komende jaren nog zullen worstelen. "We moeten nu echt niet doen alsof de zon schijnt nadat het eventjes heeft geregend. De gevolgen van het slechte weer voelen we nog steeds en dat zal nog wel even zo blijven. Dat neemt niet weg dat de clubs zeer creatief en oplossingsgericht bezig zijn geweest en het betaald voetbal opnieuw heeft laten zien de uitdaging aan te gaan als het moeilijk wordt."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws