Venijn zit in de staart: Cox en VAR zorgen voor langverwachte zege Fortuna

16-10-2021 22:53 Laatste update: 17-10-2021 08:22
52

Fortuna Sittard heeft zijn zege op FC Twente in de eerste speelronde eindelijk een vervolg kunnen geven en is voorlopig boven de degradatiestreep uit geklommen. De thuiswedstrijd tegen SC Cambuur leek op een 0-0 af te stevenen, maar George Cox besliste diep in de tweede helft anders: Mitchel Paulissen leek Cambuur vervolgens alsnog aan een punt te helpen, maar zijn gelijkmaker in de blessuretijd werd afgekeurd door de VAR.

Issa Kallon kreeg na vijf minuten de eerste kans namens Cambuur, maar dat bleek niet het startschot voor een vermakelijke eerste helft. Zian Flemming en Emil Hansson probeerden het nog van afstand namens Fortuna, maar meer viel er niet te beleven in Limburg.

Direct na rust hoorden de toeschouwers opeens het geluid van het aluminium: Cambuur kwam in de buurt van de 0-1, maar Erik Schouten trof de lat na een indraaiende vrije trap van Mees Hoedemakers. Tom Boere zag bovendien een treffer afgekeurd worden en Mats Seuntjens stuitte op Sonny Stevens. Na die opleving zakte de wedstrijd weer in, maar in de slotfase ging het weer helemaal los.

Drie minuten voor tijd werd de ban namelijk toch nog gebroken: George Cox zette Fortuna al koppend op weg naar een bevrijdende 1-0 overwinning. Die treffer leek aanvankelijk weinig waarde te hebben: na het ingaan van de blessuretijd tekende Paulissen na doorkoppen van Roberts Uldrikis voor de gelijkmaker. De VAR nam echter buitenspel waard en zette een streep door de treffer, waardoor Cambuur zijn lange busreis alsnog moest aanvaarden met nul punten.

De promovendus blijft voorlopig in het linkerrijtje staan, terwijl Fortuna een flinke sprong op de ranglijst maakt. De ploeg van Sjors Ultee trapte als nummer zeventien van de Eredivisie af, maar is naar de veertiende plek geklommen.