'Wat we vroeger zelden of nooit zagen, is dat massale springen op één ritme'

'Wat we vroeger zelden of nooit zagen, is dat massale springen op één ritme'

18-10-2021 18:21
53

De KNVB zou alle Nederlandse stadions moeten onderzoeken, om te voorkomen dat er drama gebeurt met instortende tribunes. Dat zegt de Nederlandse stadion-expert Erwin Pakasi. Hoewel hij benadrukt dat de constructies van de Nederlandse stadions over het algemeen veilig zijn, denkt hij dat er bij de bouw geen rekening is gehouden met veranderend supportersgedrag.

"Wat we vroeger zelden of nooit zagen, is dat massale springen op één ritme. Je verwacht niet dat als er op een tribune zo gesprongen wordt, dat dan de betonnen balken breken", aldus Pakasi in gesprek met De Telegraaf. En dus moet er volgens de stadionexpert snel onderzoek gedaan worden naar de dynamische belasting van tribunes en stadions.

"Het is verstandig als er analyses worden gemaakt door middel van snelle scans en het lezen van bouwtekeningen, en indien nodig steekproeven. Dat moet worden aangestuurd door de KNVB", aldus Pakasi die zich afvraagt of er in het Goffertstadion sprake is van een constructiefout of een incident.

"Onder de tribune is een container geplaatst. Heeft de kraan die deze container heeft getild de balustrade van de tribune geraakt en is er een barst ontstaan? Dat zal moeten blijken. We hebben in Nederland in elk geval niet met bouwvallen te maken. Het gros van de stadions is pas 20 á 25 jaar oud", concludeert Pakasi.