Imponerend Ajax vernedert Borussia Dortmund en boekt ruime zege

19-10-2021 22:51
211

Een weergaloos Ajax heeft dinsdag een grote stap gezet naar overwintering in de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag was heer en meester tegen Borussia Dortmund, dat met de staart tussen de benen uit de Johan Cruijff Arena vertrekt: 4-0.

Bij Ajax was er vooraf slechts één heet hangijzer: de positie van aanvallende middenvelder. Het was Steven Berghuis die de voorkeur kreeg boven Davy Klaassen. Die keuze pakte - na een rommelige eerste paar minuten - uitstekend uit. Ajax nam het initiatief en kreeg na negen minuten de eerste grote kans van de wedstrijd. Antony stond plots vogelvrij, maar de Braziliaan stuitte op doelman Gregor Kobel.

De Zwitserse sluitpost was twee minuten later echter alsnog gezien, toen Marco Reus de vrije trap van Dusan Tadic met het hoofd scheerde: 1-0. Ajax had zodoende de gewenste vroege voorsprong te pakken en dat werkte als olie op het vuur. De Amsterdammers kwamen na 25 minuten op 2-0, nadat Sébastien Haller prima klaarlegde voor Daley Blind, die raak schoot. Dortmund was volledig de kluts kwijt en ontsnapte aan de 3-0 van Berghuis. Ajax combineerde er lustig op los, maar verzuimde voor rust nog een keer de trekker over te halen. Het was zelfs Haaland die uit het niets bijna de aansluitingstreffer maakte.

De Noorse topschutter dook ook meteen in de tweede helft voor Remko Pasveer op, maar de doelman redde uitstekend. Daarna liet het imponerende Ajax zich niet meer verrassen. Nadat de onzichtbare Donyell Malen was vervangen, werd het via Antony alsnog 3-0. De Amsterdammers doorstonden de belangrijke krachtmeting zodoende met verve, waarbij Pasveer nogmaals voorkwam dat Haaland de trekker kon overhalen. De routinier, over wie de nodige twijfels waren, droeg daarmee ook zijn steentje bij.

Aan de andere kant combineerde Ajax vrolijk verder. Na 72 minuten deelde Haller de genadeklap uit. De spits kopte tussen twee tegenstanders in raak. Het was het laatste doelpunt op een heerlijke voetbalavond. De ploeg van Ten Hag zet een grote stap richting de knock-outfase van de Champions League met negen punten uit drie duels. Die Borussen blijven steken op zes punten.