Spelersbattle: deze vijf cruciale duels gaan topper tussen Ajax en PSV bepalen

Spelersbattle: deze vijf cruciale duels gaan topper tussen Ajax en PSV bepalen

24-10-2021 15:00
100

De kraker tussen Ajax en PSV staat voor de deur. De winnaar van de topper grijpt de koppositie in de Eredivisie. Welke persoonlijke duels zullen het verschil gaan maken? VoetbalPrimeur zet ze voor je op een rij.

Battle 1: Noussair Mazraoui vs Cody Gakpo
Bij Ajax en PSV zijn Mazraoui en Gakpo van cruciaal belang dit seizoen. Eerstgenoemde was al goed voor vier goals en drie assists bij de Amsterdammers, terwijl Gakpo tot dusver de Eredivisie-MVP bij PSV is. Wie gaat zondagmiddag achter wie aanlopen? Het antwoord op die vraag wordt naar alle waarschijnlijkheid bepalend voor het eindresultaat van de topper. Overigens is het wel nog de vraag of dit duel überhaupt uitgevochten wordt: Gakpo liep namelijk een blessure op tegen AS Monaco en is een twijfelgeval voor de wedstrijd tegen Ajax.

Toen Ajax en PSV het in augustus tegen elkaar opnamen in de Johan Cruijff Schaal, stonden Mazraoui en Gakpo al tegenover elkaar. Toen kwam laatstgenoemde niet echt lekker in de wedstrijd, mede doordat Mazraoui regelmatig mee naar voren ging. Door de rode kaart van Nicolás Tagliafico was het voor de Marokkaanse rechtsback echter niet mogelijk om evenveel risico te nemen als gewoonlijk. Mazraoui kan Gakpo ditmaal afstoppen door zijn eigen spel te spelen. De aanvaller van PSV moet er juist voor zorgen dat Mazraoui niet gevaarlijk kan worden en hijzelf wél. Op voorhand lijkt de Ajacied dus in het voordeel.

Battle 2: Jurriën Timber en Lisandro Martínez vs Eran Zahavi
Het duel tussen de spits van PSV en de centrale verdedigers van Ajax is vanzelfsprekend cruciaal voor de uitkomst van de topper. Zahavi begon sterk aan het seizoen, maar is de laatste weken niet bepaald in vorm bij PSV. Met drie goals na negen Eredivisie-wedstrijden vallen zijn cijfers ook tegen. Timber en Martínez vormen dit seizoen een sterk koppel in de Ajax-defensie. Het treffen met Erling Haaland was de eerste grote test voor de twee, die ze bijzonder goed doorstonden: de Noorse spits werd, op drie momenten na, de hele wedstrijd beteugeld.

Deze battle werd ook aan het begin van het seizoen al uitgevochten. Hoewel PSV dik won, hadden Timber en Martínez Zahavi in de tang. De Israëlische spits gaf wel een assist, maar het was veelzeggend dat hij dit deed vanaf de rechterflank. Als Timber en Martínez zondag hetzelfde niveau weten te halen als tegen Dortmund, wacht Zahavi een zware middag in Amsterdam.

Battle 3: Steven Berghuis vs Ibrahim Sangaré
Tegen Dortmund stond Berghuis op de 10-positie bij Ajax, dus we gaan ervan uit dat hij zondag tegenover Sangaré staat. De van Feyenoord overgekomen linkspoot maakte dinsdag indruk tegen Dortmund. Axel Witsel was de directe tegenstander van Berghuis in dat duel. De Belg kreeg geen grip op de veelzijdige aanvaller van Ajax.

Tegen PSV wacht een nieuwe uitdaging voor Berghuis: hij moet dan afrekenen met Sangaré, die in goede vorm verkeert. De Ivoriaan maakt de laatste weken indruk op het PSV-middenveld en is belangrijk met zijn intercepties. Sangaré is echter wel eenzelfde soort speler als Witsel, die Berghuis dus wist te overklassen. Berghuis en Sangaré zullen interessante duels gaan uitvechten, waarvan de uitkomst op voorhand moeilijk te voorspellen is.

Battle 4: Antony vs Philipp Max
Dit seizoen is Antony één van de dragende krachten bij Ajax. Max zat in een mindere periode, maar komt daar langzaam bovenop. De Duitse linksback is aanvallend sterk, maar heeft het dit seizoen soms moeilijk zonder bal. Antony is juist een speler die backs bij tijd en wijle dol kan draaien. Max zal zondagmiddag dus alle zeilen bij moeten zetten tegen de Ajax-aanvaller.

Toch zal Antony ook aan de bak moeten. Zoals gezegd is Max een aanvallend ingestelde back, wat betekent dat de Braziliaan verdedigend werk zal moeten verrichten. De kersvers international voert zijn defensieve taken niet altijd optimaal uit, waardoor er kansen liggen voor Max. We kunnen dus spectaculaire duels tussen de twee verwachten.

Battle 5: Daley Blind vs Bruma
Begin augustus had Madueke een groot aandeel in de dreun PSV uitdeelde aan Ajax. De Engelse aanvaller liep tegen AS Monaco echter een blessure op en speelt zo goed als zeker niet tegen Ajax. Bruma is zijn logische vervanger en zal tegenover Blind staat in de Johan Cruijff Arena. De 31-jarige verdediger is de laatste weken de linksback van Ajax. Blind had het eerst lastig op die positie, maar hij begint zijn draai steeds beter te vinden. Na Dortmund-thuis werd hij zelfs uitgeroepen tot Man of the Match én Speler van de Week. Bruma startte juist goed aan het seizoen met twee goals en één assist in zijn eerste drie Eredivisie-duels. Daarna viel hij echter terug.

De duels tussen Blind en Madueke worden interessant. Laatstgenoemde heeft op snelheid een voordeel ten opzichte van Blind. De geboren Amsterdammer heeft het over het algemeen moeilijk met rappe tegenstanders. Aan de andere kant verkeert Bruma al weken in matige vorm, terwijl de ervaren Blind na de interlandbreak twee sterke wedstrijden speelde. De Ajax-verdediger lijkt dus een streepje voor te hebben op Bruma, al zal hij dat zondag vanaf 16.45 uur moeten bewijzen.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)