AZ kan vizier verleggen na krappe zege bij Cluj en heeft plek 1 stevig in handen

21-10-2021 22:53 Laatste update: 22:56
50

Het kaf lijkt halverwege de rit van het koren te zijn gescheiden in de Conference League-poule van AZ. De Alkmaarders boekten dankzij Jesper Karlsson een krappe maar verdiende overwinning op bezoek bij CFR Cluj en heeft alle poulegenoten al op afstand gezet.

Cluj staat in eigen land onbedreigd eerste, maar had tegen AZ in aanvankelijk weinig in te brengen. Jordy Clasie trof de paal, Vangelis Pavlidis miste oog in oog met doelman Cristian Balgradean, maar Jesper Karlsson zette het veldoverwicht van AZ alsnog om in de 0-1. De Zweede kopte op aangeven van Yukinari Sugawara raak.

AZ kwam in het vervolg van de eerste helft niet meer in de problemen en zag nog een treffer van Pavlidis afgekeurd worden. De thuisploeg begon stormachtig aan de tweede helft en kreeg via Billel Omrani en Gabriel Debeljuh kansen, maar AZ greep al snel weer de controle.

Tot kansen leidde dit overwicht echter niet, laat staan doelpunten. AZ moest hierdoor alsnog op zijn hoede zijn tijdens de slotfase van de weinig vermakelijke tweede periode. Invaller Claudiu Petrila kwam nog het dichtst in de buurt van de gelijkmaker, maar zijn indraaiende vrije trap kuste de bovenkant van de lat.

AZ maakt nu een goede kans om de 'tussenronde' na de winterstop te omzeilen en zich als poulewinnaar direct voor de achtste finales te kwalificeren. Naaste belager Jablonec moest tegen Randers FC een late 2-2 incasseren en staat op vier punten, drie minder dan AZ. De Denen en Roemenen hebben respectievelijk vier en zes punten minder dan de lijstaanvoerder.