Hoofdrol VAR en totaal mislukte panenka Vloet: PEC pakt eindelijk eerste zege

23-10-2021 21:58
51

Eredivisie-hekkensluiter PEC Zwolle heeft tegen Heracles Almelo zijn eerste zege van het seizoen gepakt. Het leek in het Overijsselse onderonsje twee keer mis te gaan voor De Blauwvingers, maar de VAR keurde de openingstreffer van Kai Sierhuis af en Rai Vloet zette zichzelf voor schut met een mislukte panenka: in de blessuretijd kreeg PEC zelf een strafschop, die benut werd door routinier Bram van Polen.

PEC had voor rust de overhand, maar voor rust viel er bijzonder weinig te beleven in Zwolle. Dean Huiberts zorgde met een afstandsschot voor het meest vermeldenswaardige doelgevaar, maar Janis Blaswich kon pareren. Na rust werd het iets leuker: Sierhuis opende het bal met een vrije trap, die op de vuisten van Kostas Lamprou uiteenspatte. Aan de overkant was Gervane Kastaneer dichtbij succes.

Na een uur spelen viel de eerste treffer van de avond via Sierhuis. Zijn intikker werd echter afgekeurd door de VAR, wegens buitenspel van aangever Giacomo Quagliata. Tien minuten later ging de bal op de stip na een duel tussen Ryan Koolwijk en Delano Burgzorg. Vloet kreeg een uitgelezen mogelijkheid om Heracles alsnog op 0-1 te zetten, maar zijn nonchalante panenka ging ruim over.

Beide teams leken het met een doelpuntloos gelijkspel te moeten doen, maar de wedstrijd kreeg in de laatste minuut nóg een dramatische wending. Arbiter Nagtegaal zag een overtreding op Huiberts over het hoofd, maar werd door de VAR naar de kant geroepen en ging na langdurig beraad mee in het advies vanuit Zeist: penalty voor de thuisploeg. Van Polen nam zijn verantwoordelijkheid en hield zijn zenuwen in bedwang: 1-0.

Daar bleef het na ruim honderd minuten voetbal ook bij, waardoor PEC de aansluiting met de veilige plekken weer enigszins heeft gevonden. De ploeg van Art Langeler klimt van één naar vier punten en heeft RKC Waalwijk, Sparta en FC Groningen weer in het vizier.