Ajax en PSV op rapport: 6 ondergrens bij Ajax, negen PSV-onvoldoendes

Ajax en PSV op rapport: 6 ondergrens bij Ajax, negen PSV-onvoldoendes

24-10-2021 18:40
226

Het was lange tijd een gelijk opgaande Eredivisie-topper in Amsterdam, maar titelhouder Ajax heeft uitdager PSV alsnog op een dikke nederlaag getrakteerd. Ajax ging in eerste instantie beter met de spaarzame kansen om dan PSV, had in de slotfase meer over en liep uiteindelijk uit naar 5-0, dankzij treffers van Steven Berghuis, Sébastien Haller, Antony, Davy Klaassen en Dusan Tadic. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de hoofdrolspelers.

Ajax
Remko Pasveer – 7,5: Midweeks bleef hij overeind tegen Erling Braut Haaland, zondag werd hij al vroeg drie keer achter elkaar getest door PSV. De ervaren doelman bleef opnieuw overeind en blonk ook nog uit bij een gevaarlijke vrije trap van Olivier Boscagli. Pasveer blijft zijn plekje onder de lat met hand en tand verdedigen, met de rentree van Andre Onana op komst.

Noussair Mazraoui – 6,5: Eén van de beste Ajacieden van dit seizoen, al speelde hij tegen PSV geen onderscheidende wedstrijd. In verdedigend opzicht bleef hij over het algemeen fier overeind, in de aanval kon hij slechts bij momenten zijn bijdrage leveren.

Jurriën Timber – 8: In de beginfase moest hij keer op keer de fysieke strijd aan met Carlos Vinícius, maar de jonge Utrechter bleef keurig overeind. Later in de wedstrijd kon hij doen wat hij ook heel goed kan: indribbelen en meevoetballen. Timber heeft zich in alle stilte ontpopt tot één van de beste verdedigers op Eredivisie-niveau en zal ooit de stap naar een grote competitie maken.

Lisandro Martínez – 6: Hij en zijn ploeggenoten kwamen ermee weg, maar Martínez speelde voor rust bepaald geen vlekkeloze wedstrijd. De Argentijnse terriër ging soms ondoordacht de duels in en nam ongeoorloofd veel risico's bij zijn eigen strafschopgebied. Na rust herpakte hij zich.

Daley Blind – 7,5: Na een half uur spelen vond er een symbolisch moment plaats: Blind trakteerde directe tegenstander Götze op een pijnlijke panna. De linksback bleef verdedigend keurig overeind, koos zijn momenten om op te stomen en koos daarbij altijd voor de goede oplossing.

Edson Álvarez – 6,5: De jarige Mexicaan gaf al vroeg een kans weg na een vreemde uitglijder, maar herpakte zich vervolgens. Sober, nuttig en altijd bereid om het vuile werk voor zijn medespelers op te knappen, zoals we inmiddels van hem gewend zijn.

Steven Berghuis – 7,5: Dinsdag veranderde alles wat hij aanraakte in goud, tegen PSV leverde zijn eerste moment van betekenis direct een doelpunt op. Berghuis moest iets meer zijn momenten kiezen, maar begint zich steeds meer thuis te voelen in Amsterdam.

Ryan Gravenberch – 7: Het kostte hem in de kleinere wedstrijden af en toe moeite om gefocust te blijven, zo gaf hij onlangs ruiterlijk toe. In de grote affiches kan Ajax echter op de jongeling rekenen. Na achttien minuten liet hij zich uitzakken naar links, waardoor de

Antony – 6,5: Tegenstander Philipp Max maakte hem het leven zuur, maar kon niet altijd in de buurt zijn. Antony was  minder dwingend dan normaal, maar pikte toch weer zijn goaltje mee.

Sébastien Haller – 7,5: IJs- en ijskoud: Haller wist dat hij niet vrijuit zou kunnen voetballen, deed zijn ding en wachtte op de kansen die zouden komen. Na rust was de international van Ivoorkust aan de beurt. Eerst kopte hij de 2-0 binnen, vervolgens leverde hij de 3-0 op een presenteerblaadje aan collega Antony.

Dusan Tadic – 8: De cijfers spreken voor zich: Tadic kon tegen PSV zijn tachtigste en 81ste assist in ruim drie jaar Ajax noteren. Andermaal goud waard voor Ajax dus, met zijn puntgave traptechniek: zijn 5-0 in de extra tijd was de kers op de Amsterdamse taart.

Invallers
Davy Klaassen – 7: Heeft de concurrentiestrijd voorlopig verloren van Berghuis en kwam halverwege de tweede helft in het veld voor zijn nieuwe rivaal. Het is voor Eredivisie-begrippen pure luxe om zo'n speler achter de hand te houden, zo bewees Klaassen met het meepikken van zijn doelpuntje.

Mohammed Kudus – x: Eén van de drie spelers die tien minuten voor tijd in de ploeg kwamen bij Ajax: de vervanger van Gravenberch speelde te kort voor een beoordeling.

Nicolás Tagliafico – x: Verving tegelijkertijd Blind en speelde ook te kort voor een beoordeling.

David Neres – x: Maakte de wedstrijd vol als vervanger van boezemvriend Antony en speelde te kort voor een beoordeling.

Perr Schuurs – x: Mocht zich als allerlaatste bij de vierde official melden. De Limburger maakte nog wat minuten op de plek van Álvarez en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Erik ten Hag – 8,5: Zijn ploeg werd in de openingsfase verrast, maar kon het tij al snel keren. Ten Hag moet eigenlijk ieder seizoen even zoeken naar de ideale Ajax-formatie, maar is er nu al uit. Alle spelers weten wat van hen verwacht wordt.

PSV
Joël Drommel – 5: Hij was kansloos op alle vijf de treffers en kreeg verder geen tijd om zich te onderscheiden. Het zijn de meest frustrerende wedstrijden voor een keeper.

Philipp Mwene – 4,5: De Oostenrijkse nieuwkomer is normaal gesproken een degelijke back op Eredivisie-niveau: verdedigend meestal betrouwbaar, in balbezit niet uit de toon vallend en verder zonder franje. Tegen Ajax had hij het echter lastiger en moest hij toestaan dat drie van de vier Ajax-treffers over zijn flank tot stand kwamen.

André Ramalho – 4: De grote PSV-revelatie van de zomermaanden, maar Ramalho zit in een dipje, bleek bij de meeste Ajax-treffers. Eerst stapte de Braziliaan te laat uit, vervolgens liet hij zich in de lucht kloppen door Haller en ook bij de 3-0 zag hij er niet goed uit.

Olivier Boscagli – 5,5: Viel minder uit de toon dan partner Ramalho, maar de Monegask kon niet de opbouw vormgeven zoals hij dat normaal wel kan. Eén keer liet hij zich gelden, maar zijn vrije trap werd

Philipp Max – 6,5: Hij kan beter aanvallen dan verdedigen, maar was één van de betere PSV'ers in Amsterdam. Max had handen en voeten en vooral veel overtredingen nodig, maar hield directe tegenstanders Antony bij vlagen prima in toom.

Mario Götze – 4,5: "Ik wil graag de Mario Götze-show zien", zei ESPN-analist Marciano Vink vooraf. Het zat er niet in: de misschien wel meest begaafde man op het veld moest zich schikken in een dienende rol op de flanken en kon vanaf daar PSV niet bij de hand nemen, op een enkel slim passje na.

Ibrahim Sangaré – 5: De meest uitgeruste PSV'er, nadat hij AS Monaco-thuis moest missen vanwege een schorsing. Sangaré bewees in de duels weer zijn waarde en kreeg vrijwel overal een voetje tussen, maar speelde een negatieve hoofdrol bij de 1-0: Berghuis kon vrij inschieten, met de Ivoriaan op afstand.

Marco van Ginkel – 4,5: "Je ziet dat hij problemen krijgt in de wedstrijden waarin het tempo omhoog gaat en hij sneller moet handelen", had analist Arnold Bruggink vooraf vastgesteld. Tijdens de Johan Cruijff-ontmoeting met Ajax was hij nog één van de grote uitblinkers geweest, ditmaal speelde hij anoniem mee op het middenveld en ging twintig minuten voor tijd naar de kant.

Bruma – 4: Hij kreeg door de afwezigheid van Noni Madueke en Cody Gakpo weer eens een kans, maar de Portugees gaf niet thuis. Hij leverde vroeg in de wedstrijd een prima voorzet af op Vinícius, maar leek ook af en toe niet te weten waar hij moest lopen als PSV aan een aanval bouwde. Dat hij als eerste speler naar de kant werd gehaald, was niet meer dan logisch.

Carlos Vinícius – 5: De tactiek van PSV in de beginfase was duidelijk: lange bal op Vinícius, die de fysieke strijd aan mocht gaan. De sterke Braziliaan bezorgde zijn tegenstanders handenvol werk en bracht zo nu en dan zijn medespelers in stelling. Aan de bal komt hij echter tekort.

Eran Zahavi – 5: Waar hij in de eerste maanden van dit seizoen het rijk alleen had, maakte hij zondag weer eens deel uit van een spitsenduo. Het spel van PSV was vooral afgestemd op zijn Braziliaanse collega, waardoor Zahavi enigszins ondersneeuwde.

Invallers
Yorbe Vertessen – 5,5: Velen hadden hem in de basis verwacht, maar kwam na een klein uur spelen pas in de ploeg voor Bruma. Net voor zijn komst had Ajax 2-0 gemaakt en de Belg kon PSV ook niet meer over het dode punt heen helpen.

Mauro Júnior – x: Loste in de slotfase Vinícius af en speelde te kort voor een beoordeling.

Davy Pröpper – x: Kwam tegelijkertijd in de ploeg voor maatje Van Ginkel en speelde ook te kort voor een beoordeling.

Jordan Teze – x: Maakte de wedstrijd vol als vervanger van Mwene en speelde te kort voor een beoordeling.

Erick Gutiérrez – x: De vijfde en laatste PSV-invaller, als vervanger van Götze. Speelde ook te kort voor een beoordeling.

Trainer
Roger Schmidt – 6: Hij zag twee van zijn belangrijkste spelers wegvallen en moest daardoor een lastige puzzel leggen, maar dokterde alsnog een tactiek uit waarmee PSV lange tijd de strijd aan kon binden met Ajax. Zijn doorgaans veelbesproken wisselbeleid was ditmaal niet onlogisch, al had hij ook bitter weinig te kiezen.