Harde conclusie over 'falende' Van Bommel: 'Hij krijgt niet snel een nieuwe baan'

Harde conclusie over 'falende' Van Bommel: 'Hij krijgt niet snel een nieuwe baan'

Gepubliceerd: dinsdag 26 oktober 2021 om 11:45di 26-10-2021 om 11:45

Mark van Bommel was niet klaar voor VfL Wolfsburg. Het ging na de komst van de 44-jarige Nederlander bergafwaarts met de ambitieuze Bundesliga-club, stelt Leonard Hartmann, die Wolfsburg op de voet volgt voor onder meer de Braunschweiger Zeitung.

Van Bommel kreeg zondag al na vier maanden zijn congé bij Die Wölfe. "Voor zover ik weet waren er geen persoonlijke redenen. Het bestuur verloor simpelweg het vertrouwen in Mark. Al tijdens de voorbereiding vroegen spelers zich af wat zijn plan was. Ze vroegen: waarom passen we onze filosofie aan waarmee we zeer succesvol waren? Met het verstrijken van de weken verloor VfL al het goede van vorig seizoen, zonder een nieuwe weg te vinden."

Wisselblunder
In augustus maakte Van Bommel ook een pijnlijke fout. Hij wisselde zes keer in het bekerduel met Preussen Münster. Het kwam Wolfsburg op een reglementaire nederlaag te staan. "We weten nu: die verkeerde wissel was het begin van het einde", stelt Hartmann. "Maar het zou te makkelijk en een beetje oneerlijk zijn om de schuld volledig in Marks schoenen te schuiven. Ja, hij was verantwoordelijk als coach. Maar zijn assistenten en technisch directeur Marcel Schäfer zaten ook op de bank, en hadden hem kunnen helpen. Het is nu verleden tijd en Mark zal altijd aan die fout worden herinnerd."

Toch herpakten Wolfsburg en Van Bommel zich na een zeer moeizame voorbereiding en de wisselblunder tegen Preussen Münster. "De start was een record. Het was Wolfsburg in 25 jaar Bundesliga niet eerder gelukt om te beginnen met vier overwinningen", aldus Hartmann, die van een furieuze seizoenstart desondanks niet wil weten. "Kijk naar de tegenstanders. VfL speelde tegen promovendus Bochum, tegen Union Berlin en RB Leipzig die een verschrikkelijke start kenden en daarna tegen het gepromoveerde Greuther Fürth. En op het duel met Leipzig na maakte Wolfsburg geen overtuigende indruk."

Profijt van voorganger
Volgens Hartmann plukte Van Bommel nog de vruchten van het werk van zijn voorganger, Oliver Glasner. "De defensie, het goede van het vorige seizoen, deed het nog altijd uitstekend. Maar na die vierde overwinning begon het Champions League-seizoen. Dat was het breekpunt. Er was minder tijd om zijn ideeën over te brengen tijdens trainingen, hij begon te rouleren om spelers rust te geven en er kwamen blessures en schorsingen. De kern van het team verloor zijn stabiliteit en Mark kon dat niet stoppen. Van week tot week ging het slechter en slechter."

Dat mag de voormalig coach van PSV zich ook aanrekenen. "Ik weet dat in de zomer al meteen de eerste vragen ontstonden over Marks ideeën. Maar zijn relatie met de spelers was goed. Ik hoorde dat hij veel sprak met alle spelers. Hij probeerde ze vertrouwen te geven en een goede sfeer te creëren. Misschien was Mark wel te aardig. Vorig seizoen klaagden enkele spelers dat Oliver Glasner een briljante trainer was, maar dat hij onvoldoende empathie had om de karakters van alle spelers te begrijpen. Het lijkt dat het bij Mark andersom was."

Volgens Hartmann was Van Bommel nog niet klaar voor de klus in de Volkswagen Arena en is zijn aanstelling een fout gebleken. Dat hij de clubgeschiedenis ingaat als de trainer met de kortste ambtstermijn, is het gevolg. "Mark faalde en de Bundesliga was te groot voor hem. Toen hij in de zomer begon stond er een homogene groep in Wolfsburg, vol zelfvertrouwen. Alle topspelers waren gebleven, zoals Wout Weghorst, Maximilian Arnold en Xaver Schlager."

Reputatie Van Bommel krijgt knauw
Die Wölfe beleefden ook nog eens een vruchtbare transferzomer. "Er kwamen nog meer topspelers bij met Luca Waldschmidt, Lukas Nmecha en Sebastiaan Bornauw. Desondanks is Wolfsburg nu een gemiddeld team. Die negatieve ontwikkeling werd in heel Duitsland waargenomen, dus ik denk dat het heel moeilijk gaat worden voor Mark om in de toekomst een andere baan te vinden in de Bundesliga", voorspelt de verslaggever.

Weghorst en Micky van de Ven krijgen mogelijk al snel een nieuwe trainer. "Florian Kohfeldt, Domenico Tedesco en Edin Terzic staan op het lijstje. Het bestuur zoekt een 'voetballeraar', die een duidelijke aanpak heeft en een team snel naar zijn hand kan zetten. Terzic en Tedesco passen in dat profiel."

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws