Eerste conclusies titelstrijd: Ajax favoriet, verrassende kandidaat nog in race

Eerste conclusies titelstrijd: Ajax favoriet, verrassende kandidaat nog in race

Gepubliceerd: donderdag 28 oktober 2021 om 11:30do 28-10-2021 om 11:30

De topper tussen Ajax en PSV is inmiddels achter de rug en de eerste tien Eredivisie-speelrondes zijn afgewerkt. Het is tijd om de balans op te maken in de titelstrijd: welke conclusies kunnen we nu al trekken? VoetbalPrimeur zet de belangrijkste punten voor je op een rij.

Ajax torenhoge titelfavoriet
Als je op straat zou vragen wie zich dit jaar tot kampioen van Nederland kroont, zal de overgrote meerderheid Ajax als antwoord geven. De Amsterdammers hebben weliswaar geen straatlengte voorsprong op de concurrentie, maar maken de laatste weken een onverslaanbare indruk. De clash met PSV bevestigde andermaal de grote verschillen tussen Ajax en de andere Nederlandse clubs. Als er geen gekke dingen gebeuren in de hoofdstad, lijkt het waarschijnlijk dat Ajax aan het eind van het seizoen met de landstitel op het Museumplein staat.

FC Utrecht en Feyenoord nog in de race
Ondanks de dominantie van Ajax, maakt FC Utrecht op papier verrassend genoeg een reële kans op de landstitel. De Domstedelingen maken een stabiele indruk dit seizoen en hebben slechts vijf punten minder dan Ajax. Utrecht was dit seizoen zelfs de enige ploeg die de landskampioen wist te kloppen in de Eredivisie. Het is wel de vraag of het Utrecht gaat lukken om langer in het spoor van Ajax en PSV te blijven.

Voor Feyenoord zien de zaken er ook relatief positief uit. De formatie van Arne Slot staat weliswaar vierde, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld dan de concurrentie. Als Feyenoord de inhaalwedstrijd tegen Heracles Almelo wint en de verhoudingen in de competitie hetzelfde blijven, dan staan de Rotterdammers tweede. In dit scenario heeft de Stadionclub slechts drie punten minder dan Ajax. Feyenoord mag zichzelf dus nog steeds een titelkandidaat noemen.

PSV moet achteruit kijken
Zoals gezegd staan Utrecht en Feyenoord er niet slecht voor op de ranglijst. De twee clubs hijgen in de nek van PSV. Eerstgenoemde ploeg heeft slechts één punt minder dan de Eindhovense formatie. Als Feyenoord zijn inhaalwedstrijd wint, gaat het dus over PSV heen op de ranglijst.

De ploeg van Roger Schmidt heeft na het pak slaag tegen Ajax een pas op de plaats gemaakt en moet zich de komende weken eerst focussen op het verdedigen van de felbegeerde tweede plek. Die positie geeft na dit seizoen recht op Champions League-voorrondes, met plaatsing voor de Europa League als vangnet. Als PSV op financieel gebied geen té grote achterstand op Ajax wil oplopen, is het behalen van minimaal de tweede plek cruciaal.

Ajax kan afstand nemen in komende weken
De wedstrijden die de komende weken op het programma staan, spreken in het voordeel van Ajax. De Amsterdammers spelen in de komende vier speelrondes tegen respectievelijk Heracles Almelo (uit), Go Ahead Eagles (thuis), RKC Waalwijk (uit) en Sparta (uit). Al die clubs staan momenteel in het rechterrijtje van de Eredivisie. Op papier dus geen heel ingewikkelde opdrachten tussen het Champions League-geweld door.

Het programma van PSV, Utrecht en Feyenoord is zwaarder. De mannen van Roger Schmidt spelen in de komende weken tegen onder meer FC Twente (thuis), Vitesse (thuis) en sc Heerenveen (uit). Utrecht neemt het ook op tegen Vitesse (uit) en voor Feyenoord wachten na de interlandperiode clashes met AZ (thuis) en Twente (uit). Ajax lijkt in de komende weken dus de uitgelezen mogelijkheid te krijgen om verder uit te lopen op de concurrentie.

Verschil Ajax en PSV even groot als jaar geleden
Opvallend genoeg stond PSV vorig seizoen op dit punt in het seizoen ook vier punten achter op Ajax. Na tien speelrondes stonden de Amsterdammers toen eerste met 27 punten, terwijl de huidige nummer twee van de Eredivisie 23 punten had. Naarmate het seizoen vorderde, werd de voorsprong van Ajax alleen maar groter. Uiteindelijk eindigde het seizoen met een verschil van zestien punten tussen de nummer één en twee van Nederland. Zullen we dit jaar een soortgelijke titelrace krijgen? Afgaande op het novemberprogramma kan Ajax alvast een belangrijke demarrage plaatsen, in zijn race met de achtervolgers.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws