Vijf redenen achter Koeman-ontslag: slechtste Barça-trainer en ‘vloek van Granada’

Vijf redenen achter Koeman-ontslag: slechtste Barça-trainer en ‘vloek van Granada’

Gepubliceerd: donderdag 28 oktober 2021 om 13:00do 28-10-2021 om 13:00

Laatste update: donderdag 28 oktober 2021 om 13:00do 28-10-2021 om 13:00

Na het 3-0 verlies tegen Benfica in de Champions League werd er intern voor de zoveelste keer hardop gespeculeerd over het ontslag van Ronald Koeman. Een kleine maand later voegde preses Joan Laporta daad bij woord. Zijn ontslag was al een tijdje onvermijdelijk, maar wat zijn de redenen daarvoor? VoetbalPrimeur analyseert.

1. Slechtste Barcelona-trainer in achttien jaar
De makkelijkste reden voor het ontslag van een trainer zit hem vaak in de resultaten. Ondanks dat de Catalaanse club na de gouden generatie in aanbouw is, lieten de prestaties op het veld zeer te wensen over. Dit seizoen won Koeman van zijn dertien wedstrijden er slechts vijf (38 procent), terwijl hij gedurende zijn hele ambtstermijn maar 28 van de 48 La Liga-duels wist om te zetten in winst (58 procent).

Gebaseerd op het puntengemiddelde, gaat Koeman bij FC Barcelona dan ook de boeken in als slechtste trainer sinds Radomir Antic, die in 2003 aan het roer stond in Catalonië. Gemiddeld pakte de Nederlander 1,96 punten per competitiewedstrijd, wat beduidend slechter is dan zijn voorganger Quique Setién (2,21 punten).

2. Tactische wijzigingen
Waar FC Barcelona met Lionel Messi nooit is afgeweken van een 4-3-3-formatie – weliswaar soms met een échte nummer negen en soms met een valse spits – wisselde Koeman zonder de Argentijnse superster geregeld van formatie. Dit kwam de vastigheid niet ten goede. Aanvankelijk speelde de Nederlander 4-2-3-1, maar dat maakte om de zoveel tijd plaats voor 4-3-3 en later zelfs 3-5-2. In zijn laatste wedstrijd tegen Rayo Vallecano keerde hij terug naar het 'vertrouwde' 4-2-3-1, maar dit bleek te laat.

3. Gebrek aan zelfkritiek
Tijdens persconferenties keek Koeman volgens Spaanse media te vaak niet in de spiegel. De voormalig bondscoach gooide het steevast op arbitrale beslissingen, een gebrek aan effectiviteit in de voorhoede of de huidige situatie waar de club zich in bevindt. Ondanks het materiaal waarover Koeman de beschikking had, verwierp hij aannames dat hij het beter kon doen als trainer.

4. De vloek van Granada
Het had heel anders kunnen lopen voor Ronald Koeman, maar het woord 'als' telt niet in de voetballerij. Toch, als FC Barcelona in speelronde 33 van het vorige seizoen de thuiswedstrijd tegen Granada won (Barça verloor met 1-2) kon het als koploper van La Liga een voorschot nemen op de landstitel. Na de verliesbeurt tegen Granada kwam de ploeg van Koeman in een vrije val terecht, waardoor de derde plek in de competitie het maximaal haalbare was.

Met een titel op zak had Koeman dit seizoen veel steviger in het zadel gezeten en had hij meer krediet opgebouwd bij Laporta. Een gewonnen Copa del Rey is het enige tastbare dat de Nederlander overhoudt aan zijn tijd bij de club, maar dat was voor de veeleisende clubleiding bij lange na niet genoeg.

5. Lekken naar de Nederlandse media
In de Videoland-documentaire Força Koeman en tegenover de NOS liet Koeman zich meermaals negatief uit over het beleid van Barcelona onder leiding van Laporta. Dit viel bij de clubleiding niet in goede aarde. "Dankzij mij heeft deze club toekomst", liet Koeman zich onder meer ontvallen. Het is lastig te zeggen of het zijn ontslag versneld heeft, maar er bestaat geen twijfel over dat zijn uitspraken voor wrijving hebben gezorgd.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws