Van den Brom moet gaan leveren met Genk: 'Dit is de beste selectie sinds jaren'

Van den Brom moet gaan leveren met Genk: 'Dit is de beste selectie sinds jaren'

31-10-2021 12:00
29

John van den Brom beleeft roerige tijden als trainer van KRC Genk. De Nederlander zit op de schopstoel omdat de resultaten niet goed zijn en de club greep al in door Dennis Haar, zijn trouwe assistent, weg te sturen. VoetbalPrimeur polste in België hoe Van den Brom er nu op staat.

Het doet een beetje gek aan dat Van den Brom, die in november 2020 besloot om FC Utrecht in te ruilen voor Genk, onder druk staat. De trainer won vorig seizoen nog de beker met zijn club en eindigde in de competitie als tweede. Club Brugge eindigde alleen op onderling resultaat boven de formatie van de Amersfoorter en dus is het de vraag of de kritiek op Van den Brom wel gerechtvaardigd is. Dries Paesen, clubwatcher van Genk namens VoetbalPrimeur België, denkt van wel.

Hij wijst op de matige reeks die Genk neerzette. Tot de bekerwedstrijd van afgelopen woensdag tegen de amateurs van Winkel Sport, die met 0-6 werd gewonnen, wisten de mannen van Van den Brom vijf duels op rij geen zege te pakken. "Dat wordt hem erg kwalijk genomen", vertelt Paesen aan deze website. "Deze selectie wordt gezien als de beste spelersgroep van de afgelopen jaren, dus dan wordt wel van een trainer verwacht dat hij levert. De doelstelling van de club was ook niet mals, want ze hebben het woord titel in de mond genomen."

Die lijkt nu ver weg. Genk staat tiende in de competitie en Union Saint-Gilloise, de verrassende koploper van België, staat al acht punten voor. "Momenteel zit Genk in de hoek waar de klappen vallen. Ze missen strafschoppen, geven ze zelf weg, laten gigantische kansen liggen en pakken domme rode kaarten. Dat kun je Van den Brom misschien niet aanrekenen, maar er zit meer achter. Hij werd binnengehaald als een echte 'peoples-manager', maar steeds vaker horen we verhalen over discussies met spelers. Men vraagt zich af of hij die titel wel echt verdient."

Om verandering teweeg te brengen, besloot Genk om Dennis Haar te ontslaan. De voormalig trainer van Jong PSV was de trouwe rechterhand van Van den Brom en dus leek het erop dat hij zich zorgen moest gaan maken. Dat weerlegt Paesen. "Ik denk juist dat ze echt willen met Van den Brom en daarom maar zijn assistent wegsturen. Het is een publiek geheim dat technisch directeur Dimitri De Condé een goede band heeft met Van den Brom en dus lijkt de trainer nog wel even op zijn plaats te zitten. Meer nederlagen kunnen dat natuurlijk veranderen."

De uitstekende relatie met De Condé is niet de enige reden voor Genk om de voormalig trainer van onder meer Utrecht, Vitesse en AZ binnenboord te houden. "Van den Brom heeft het voordeel dat hij vorig jaar ook bijna werd ontslagen", legt de Genk-watcher uit. "Eind februari werd hij echter gered door een laat doelpunt in de uitwedstrijd bij Charleroi en daarna liep alles weer gesmeerd. Hij werd zelfs nog bijna kampioen. Die gedachte, dat dat nu ook weer kan gebeuren, zal vast leven bij het bestuur. De club zal hier samen met de trainer uit willen komen."

Paesen voorspelt dan ook dat een ontslag niet aan de orde is en denkt dat de coach uit Amersfoort het in zich heeft om er met Genk weer bovenop te komen. "De club won woensdagavond ruim van een amateurclub en dat betekent misschien niet dat er extra krediet komt voor Van den Brom, maar er is wel lucht. Ik denk eigenlijk dat beide partijen het samen tot een goed einde gaan brengen. Genk wil een gevestigde naam worden in het Belgische voetbal en dan zullen ze niet constant van coach moeten veranderen. Ik denk dat men dat in de bestuurskamer ook heeft begrepen."