Ajax ontvangt amateurs: 'Kom uit Rotterdam, standbeeld als ik de winnende maak'

Ajax ontvangt amateurs: 'Kom uit Rotterdam, standbeeld als ik de winnende maak'

01-11-2021 12:00 Laatste update: 31-10-2021 21:15
73

Bij de amateurs van BVV Barendrecht is zaterdag de vlag uitgegaan toen Ajax uit de koker kwam bij de bekerloting. De club uit de Derde Divisie maakt zich geen illusies, maar dromen mag en dus gaat de ploeg van trainer Richard Elzinga voor een stunt in de Johan Cruijff Arena.

Barendrecht versloeg ADO'20 in de eerste ronde na verlenging en won zaterdag met 5-0 in de competitie van ODIN'59. De sfeer in Barendrecht is momenteel opperbest. "Na de wedstrijden van woensdag en zaterdag kijk je met heel veel zin naar de loting. Mijn telefoon ontplofte werkelijk. Het waren allemaal positieve en leuke reacties, dit is wat je van tevoren hoopt", zegt Elzinga tegen VoetbalPrimeur.

"Toen Ajax uit de koker kwam, hebben we elkaar meteen geappt", aldus aanvaller Marouane Bakour. "De spelers maakten al grapjes over de volgende ronde, je weet hoe dat gaat. Iedereen is natuurlijk heel blij, want voor ons allemaal is dit een gruwelijke ervaring. Iedere voetballer gaat het veld op om te winnen, maar dit is wel een wedstrijd die je niet vaak meer gaat spelen. Misschien wel nooit meer. Wij gaan ons stinkende best doen en genieten van ieder moment."

Voor doelman Jeffrey Verkerk geldt hetzelfde. Hij staat in december voor de loodzware taak om zijn doel schoon te houden tegen Ajax. "Natuurlijk hoop je eerst op een amateurclub, maar je mag niet klagen als je een profclub treft en dan ook nog Ajax. In de selectie hebben we een aantal Ajax-supporters, maar er zijn er meer die voor Feyenoord zijn. We zullen er allemaal staan. De hele ervaring is eigenlijk al een overwinning voor ons, maar we gaan daarheen om voor een stunt te zorgen."

Verdediger Stanley Husen is goed bevriend met Feyenoorder Jens Toornstra en hoopte aanvankelijk op een clash in De Kuip. Verkerk, die Feyenoord-supporter is, hoopte hetzelfde. "Zelf had ik ook liever in De Kuip gespeeld. Ik speelde vroeger in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar spelen in De Kuip is een jongensdroom. Dan de finale maar halen, haha."

Elzinga heeft als speler een verleden bij SC Cambuur en zou een confrontatie met zijn oude club stiekem ook niet erg hebben gevonden. "Ik heb meerdere keren gekscherend gezegd dat Cambuur wel leuk zou zijn, maar dat is alleen voor mij leuk en wat minder voor de club. Zaterdag kreeg ik de vraag weer, toen riep ik dat ik hoopte op een amateurclub thuis of een club uit de top-drie. Als je tegen een amateurclub speelt, heb je een wat grotere kans om door te komen, maar is de kans ook aanwezig dat je er meteen uitvliegt. Nu loten we Ajax-uit, dit is heel bijzonder en ontzettend leuk."

'Once in a lifetime'
Hoewel Barendrecht zich zo goed mogelijk zal willen presenteren tegen Ajax, is Elzinga wel realistisch: de kans op een stunt is klein. "We gaan de beker natuurlijk niet winnen. Uiteindelijk gaat het in het voetbal om herinneringen. Sommige wedstrijden vergeet je nooit meer. Ik denk dat voor veel spelers dit een wedstrijd voor het leven is waar ze over twintig jaar nog over zullen praten met de kinderen. Het is echt once in a lifetime."

Als je zo vroeg in het toernooi tegen Ajax loot, dan maar meteen met alle toeters en bellen, zegt Bakour. Dus ook in een bomvolle Johan Cruijff Arena in plaats van op het eigen Sportpark De Bongerd. "Je kunt een beetje geluk hebben met de loting, of meteen een onvergetelijke wedstrijd tegen Ajax loten. Daar ben ik zelf niet echt mee bezig geweest. Het is mooi dat we naar de Arena mogen. Ik heb altijd al eens in een groot stadion willen spelen met veel supporters. Het maakt de ervaring ook een stuk mooier."

"Ja, dit is zonder twijfel wel de mooiste wedstrijd die ik ga spelen", zegt Bakour, die nu al voorzichtig warmloopt voor de wedstrijd. "Ik zie het al een beetje voor me: veel toeschouwers, blije families langs de kant, Bakour die scoort. Ik ben een jongen van Rotterdam-Zuid, dus mocht ik de winnende maken, verwacht ik wel een standbeeld. Ik ga er in ieder geval volop van genieten, maar ik wil echt niet met 10-0 van het veld gaan. Dat gaat ook niet gebeuren. We willen een goede wedstrijd spelen en niet weggetikt worden. Laten we eerlijk zijn: de beker winnen wordt lastig. Een VVSB-scenario zou heel mooi zijn, maar daar ga je ook niet meteen vanuit."

Ajax-uit zal ook voor Elzinga een van de hoogtepunten uit zijn carrière zijn, al kan hij er meer opnoemen. "Ik heb op ieder niveau prachtige wedstrijden gespeeld die ik niet meer zal vergeten. Met DBCG in de derde klasse hebben we een beslissingswedstrijd gespeeld waar 2500 man stond te kijken. Dat was fantastisch. En met FC 's-Gravenzande wonnen we de beker. Deze wedstrijd tegen Ajax is ook een hele mooie op de lijst."

Elzinga waakt ervoor dat zijn spelers niet te veel ontzag zullen tonen voor Ajax. "Wij gaan daar niet heen om afgeslacht te worden. Als ploeg moeten we ook iets laten zien en dat zijn we zeker van plan. We gaan niet de bus parkeren, we maken er echt iets van en gaan daar niet voor Jan Joker heen. Uiteindelijk moet het een prachtige dag voor Barendrecht worden."

'Gewoon knallen tegen Ajax'
Bakour wil nog weinig loslaten over het strijdplan van Barendrecht. "We willen Ajax niet wijzer maken, haha. Wij kunnen echt strijden en hebben veel creativiteit, voetballend vermogen en diepgang. We moeten ons eigen spel proberen te spelen en niet te veel onder de indruk zijn van Ajax, gewoon knallen." Verkerk sluit zich daarbij aan. "We spelen allemaal op niveau en kunnen echt wel een balletje trappen."

Ajax en Barendrecht treffen elkaar op 14, 15 of 16 december. De achtste finales van de KNVB Beker staan voor begin januari gepland. 

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)