'Als het in een kroeg misgaat, sluit ik de kroeg: durven we dat ook met stadions?'

'Als het in een kroeg misgaat, sluit ik de kroeg: durven we dat ook met stadions?'

01-11-2021 22:18
76

Paul Depla deelt de bevindingen van het spoedoverleg dat politie, justitie, burgermeesters en de KNVB maandag gevoerd hebben. De burgemeester van Breda pleit voor hardere maatregelen tegen zich misdragende voetbalfans.

De afgelopen voetbalweek stond bol van de geweldsincidenten: Feyenoord-directeur Mark Koevermans stapte op na een reeks bedreigingen, de Limburgse derby MVV-Roda JC werd gestaakt en na afloop van Heracles Almelo-Ajax ontstonden er schermutselingen op de tribunes. Depla hoopt 'lik op stuk' te zien bij de KNVB en de clubs, laat hij weten aan de NOS. "Als het geweld de boventoon gaat voeren in en rond de stadions, dan haken supporters af, dan haken sponsoren af en dan is het voetbal de grote verliezer."

Clubs worden misschien verplicht om een bepaald percentage van hun begroting te besteden aan veiligheidsmaatregelen, oppert Depla. "En we moeten ook nadenken, als gemeente bijvoorbeeld: ik geef een vergunning voor een wedstrijd en als het een keer totaal mis is gelopen in zo'n wedstrijd, wat betekent dat voor de vergunning voor de keer erop? Als het in een kroeg helemaal misloopt, dan sluit ik die kroeg. Maar durven we dat ook met elkaar aan als het gaat over een voetbalwedstrijd? Dan hoeft niet gelijk het hele stadion dicht, maar dan kun je wel zeggen: het hele vak gaat een paar wedstrijden dicht."