Nederland pakt dankzij Ajax megabonus en hijgt Frankrijk en Portugal in de nek

Nederland pakt dankzij Ajax megabonus en hijgt Frankrijk en Portugal in de nek

03-11-2021 23:00 Laatste update: 23:29
150

Het Champions League-succes van Ajax gaat uiteraard ook niet onopgemerkt voorbij op de coëfficiëntenranglijst. Dankzij Ajax' Champions League-bonus staat Nederland opeens pal achter Frankrijk en Portugal op de virtuele coëfficiëntenranglijst over het seizoen 2022/2023: een extra Champions League-ticket in 2024 komt nu wel heel dichtbij.

Na de 1-3 in Dortmund mag Nederland 0.400 voor de overwinning van Ajax én 1.000 voor de plaatsing voor de laatste zestien bijschrijven. Dat heeft voor de korte termijn nog weinig gevolgen, maar voor komend seizoen des te meer: zoals het er nu voorstaat, hijgt Nederland Frankrijk en Portugal in de nek als het volgende seizoen aanbreekt.

Een plekje in de Europese top-zes aan het einde van '22/'23 is dan ook een reële optie geworden: in dat geval kan Nederland voor het eerst sinds 2002/2003 twee clubs direct de Champions League in sturen. Als Nederland plek vijf bemachtigt, mag het zelfs de nummer drie van de Eredivisie afvaardigen, zodra de Champions League in 2024 wordt uitgebreid.

De top-zeven van de coëfficiëntenranglijst 2022/2023 (virtueel)
1. Engeland 73.998
2. Spanje 65.141
3. Duitsland 56.499
4. Italië 51.140
5. Frankrijk 37.082
6. Portugal 37.050
7. NEDERLAND 36.600

Maar laten we nog niet te vroeg juichen: het is een cliché van de bovenste plank, maar er kan nog van alles gebeuren de komende anderhalf jaar. Frankrijk kan nog voor de winterstop flink uitlopen op Nederland. In de Champions League ligt niet alleen Paris Saint-Germain, maar ook Lille OSC op koers voor de knock-outfase. Hetzelfde geldt voor Olympique Lyon, AS Monaco, Stade Rennes én misschien ook Olympique Marseille in de Europa League en de Conference League. Sinds dit seizoen is het bonussensysteem in de andere twee Europese toernooien op de schop gegaan, waardoor Frankrijk de komende weken de coëfficiëntenjackpot binnen kan harken.

Het inhalen van Portugal, dat nog vier van zijn zes Europese vertegenwoordigers overheeft, is een reëlere optie. De komende weken mogen we in spanning de resultaten van Benfica, FC Porto en Ajax-opponent Sporting Portugal afwachten. Met een beetje pech pakt Portugal drie Champions League-bonussen, met een beetje geluk haalt geen van deze drie clubs de knock-outfase van het toernooi. Verder heeft Sporting Braga zijn Europa League-schaapjes wel op het droge: de bespeler van het befaamde stadion in de rotsen lijkt Portugal dus sowieso aan een extraatje te gaan helpen.


Deze bonussen liggen dit seizoen voor het grijpen in de Europese toernooien. Elk punt dat een club behaalt voor zijn land, wordt gedeeld door het aantal Europese vertegenwoordigers (in het geval van Nederland: door vijf; in het geval van Frankrijk en Portugal: door zes).

Maar vlak Nederland ook niet uit: het best presterende land van dit Europese seizoen begon met vijf clubs aan deze jaargang – en pakt dus meer punten per resultaat dan Frankrijk en Portugal – en zou ook nog met alle vijf de clubs kunnen overwinteren. Ajax heeft alvast het goede voorbeeld gegeven, PSV, AZ, Feyenoord en Vitesse kunnen ook nog bonussen bijdragen voor de goede zaak. De belangrijkste conclusie na deze glorieuze Champions League-avond: Frankrijk loopt binnenkort waarschijnlijk weer weg bij Nederland, maar Portugal is opgejaagd wild!

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)