Van Wonderen: 'Gorter zei: Ik vind dat ik eerste keeper moet zijn met nummer 1'

Van Wonderen: 'Gorter zei: Ik vind dat ik eerste keeper moet zijn met nummer 1'

06-11-2021 07:34
28

Voor Jay Gorter is het Eredivisie-duel tussen Ajax en Go Ahead Eagles een weerzien met zijn oude club. De Deventenaren hadden heel wat te stellen met de inmiddels 21-jarige doelman.

Zo won trainer Kees van Wonderen na zijn aanstelling advies in bij psycholoog Bram Meurs, die Gorter begeleidde. Het talent was op dat moment disciplinair geschorst en trainde met de jeugd. "Zoek je een modelprof, dan moet je 'm niet nemen", blikt Meurs terug in het Algemeen Dagblad. "Zoek je een ongelooflijk getalenteerde keeper, die een gebruiksaanwijzing maar ook een enorme potentie heeft, dan moet je het wel doen. Ik zou het wel aandurven."

Gorter was teruggezet na een botsing met keeperstrainer Harmen Kuperus. Hij had 'sorry' moeten zeggen tijdens een verzoeningsgesprek, maar 'explodeerde', stelt het AD. "Gewoon resetten. Hij moest eerst maar eens laten zien dat hij normaal kon doen en gefocust kon blijven", stelt grootaandeelhouder Alex Kroes. Van Wonderen durft Gorter een nieuwe kans te geven. "Jay zei: Ik vind dat ik eerste keeper moet zijn en rugnummer 1 moet krijgen", aldus de coach. "Ik zei vervolgens: maar op basis waarvan dan Jay? En is een nummer of een positie belangrijk voor jou? Je zat tot voor kort niet eens bij de groep."

De oefenmeester test de mentale weerbaarheid van de doelman. "Dan was hij ineens helemaal van slag als we hem bij de reserves zetten op een training. We wilden hem alleen laten voelen dat je moet presteren binnen grenzen. Het is geven en nemen en je moet op elkaar kunnen bouwen. Jay had snel het gevoel dat mensen iets van hem willen afpakken. Later ging ik altijd met hem zitten. Dan vroeg ik of hij het snapte en ons vertrouwde." Die aanpak werpte zijn vruchten af en resulteerde in een seizoen met 25 clean sheets, promotie en een transfer naar Ajax. "Maar Jay heeft het zélf gedaan. Hij is echt een winnaar", aldus Kroes.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s