'Kuyt en Sneijder gehoord als getuige in onderzoek naar criminele organisatie'

'Kuyt en Sneijder gehoord als getuige in onderzoek naar criminele organisatie'

06-11-2021 09:54
170

Dirk Kuyt en Wesley Sneijder zijn door de politie verhoord als getuige in een groot onderzoek naar de criminele organisatie van 'de Haagse Godfather' Piet S. De voormalig aanvaller van Feyenoord erkent gegokt te hebben op een illegale goksite, terwijl de recordinternational van Oranje betrokkenheid ontkent.

Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van de politieverhoren van de twee. Het gaat om het inmiddels opgeheven Edobet, dat werd opgezet door de zoon van Piet S. "Dirk Kuyt speelt soms 25 ruggen (25.000 euro) per dag", hoorde de politie. In een ander gesprek wordt gesteld dat Sneijder gokschulden niet aflost. Daarom zouden hij en zijn familie 'het ziekenhuis ingetrapt moeten worden'.

De oud-middenvelder van Ajax, Real Madrid en Internazionale ontkent op de site ingezet te hebben. Wel werd hij benaderd door mensen die zeiden dat hij schulden had en dat hij garant zou staan voor Wout van K. "Het is een neef van mijn vader", verklaarde Sneijder aan de politie. "Ik heb hem maar één keer gezien. Hij is een meesteroplichter." Hij had een gesprek met de schuldeisers. "Ze boden wel tien keer hun excuses aan en daarna gingen ze weg. Ik heb nooit meer iets van ze gehoord."

Kuyt werd in februari verhoord en gaf toe op Edobet gespeeld te hebben na zijn spelerscarrière. Hij speelde op krediet. "Ik liet het vaak staan op de site, maar soms kreeg ik uitbetaald. Ik sprak dan bijvoorbeeld af bij een tankstation met iemand. Ik vond het wel fijn om dit cash te doen, zodat ik anoniem kon spelen." Volgens Kuyt speelde hij niet om er rijk van te worden. "Ik kreeg wel eens contant uitbetaald. Ik speelde niet om het geld, maar ik vond het leuk om te spelen."

Gokken op een website zonder Nederlandse licentie is evenwel strafbaar. Strafrechtdeskundigen stellen dat Kuyt zich 'zorgen moet maken, omdat het aannemen van cash geld op tankstations zou kunnen duiden op witwassen', schrijft het AD. "Betoogd kan dan immers worden dat je in die situatie redelijkerwijs had moeten weten dat het geld van misdrijf afkomstig was", vertelt hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff.

Lees het hele verhaal op de website van het Algemeen Dagblad.