Nick Marsman over 'relaxte' Beckham en leven in de VS: 'Om de 20 meter 'n ongeluk'

Nick Marsman over 'relaxte' Beckham en leven in de VS: 'Om de 20 meter 'n ongeluk'

10-11-2021 12:00
55

Nick Marsman had tien jaar Eredivisie en Eerste Divisie achter de rug, toen hij zich afgelopen zomer aan een grote oversteek waagde: de 31-jarige keeper verbond zich aan Major League Soccer-club Inter Miami. Tegenover VoetbalPrimeur vertelt Marsman uitgebreid over zijn belevenissen in de Verenigde Staten, waar hij zowel binnen als buiten het veld van de ene verbazing in de andere valt.

Credit score-systeem
Marsman kan een lach niet onderdrukken als we hem vragen naar de verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten. "Ik weet niet eens waar ik moet beginnen, met alles wat anders is..." Ook de keeper van Inter Miami ontkwam niet aan het zogeheten credit score-systeem voor inwoners van de VS. "Je moet een bepaalde credit opbouwen om te laten zien hoe geloofwaardig je bent qua betalen. Afhankelijk daarvan kun je bepaalde dingen kopen: huis, auto, telefoonabonnement et cetera", legt hij uit. "Als je nieuw in het land komt, heb je eigenlijk geen credit, mensen willen niets met jou afsluiten. Daar liep ik behoorlijk tegenaan, ik kon toen zelfs geen telefoonabonnement afsluiten..."

Marsman zit bovendien in zijn eentje in zijn nieuwe leefomgeving: dat was aanvankelijk niet de bedoeling, maar zijn partner en dochter bleven afgelopen zomer in Nederland. "Wij zijn nog steeds bezig met een visum voor mijn vriendin. Het was heel moeilijk: Amerika liet geen Europeanen het land in en wij zijn niet getrouwd, dus ze kwam er gewoon niet in." Het gezin van de doelman pendelt nu op en neer tussen Nederland en Florida. "De verwachting was dat mijn vriendin gelijk mee zou kunnen, maar toen zeiden ze op het allerlaatst: het zou kunnen dat als jullie op het vliegveld van Miami staan, dat zij het land niet binnenkomt. Dus uiteindelijk hebben we ervoor gekozen dat zij niet meeging."

Inter Miami, zijn management en zijn ploeggenoot Kelvin Leerdam - die al sinds 2017 in de MLS speelt - hielpen hem echter met alles wat buiten de lijnen geregeld moest worden. Ondertussen kwam Marsman midden in het seizoen binnen en mocht hij meteen onder de lat plaatsnemen: drie dagen na zijn komst debuteerde hij al tegen New England Revolution (0-5 nederlaag). Later in het seizoen stond er een slopend vierluik met uitwedstrijden in Atlanta, Portland, New York en Columbus op het programma. In een tijdsbestek van twee weken vanuit het uiterste zuidoosten naar het noordwesten en weer helemaal terug naar de oostkust dus.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Nick Marsman (@officialnickmarsman)

De ene vliegreis na de andere
"Ja, dat was wel pittig voor mijn lichaam", vertelt Marsman over die reeks uitwedstrijden. "Vanwege de COVID vlogen we vaak direct na de wedstrijd terug. Voordat je in het vliegtuig zit, is het twaalf uur 's nachts en moet je nog even drie, vier uur naar huis vliegen. Dan kom je rond half vijf 's ochtends thuis. En omdat we een best wel druk programma hadden, moest je de volgende dag weer trainen: dan is er weinig over van je slaapritme. Op een gegeven moment kreeg ik wel last van mijn spieren en onderrug. Maar ja, het went, laat ik het zo zeggen." Hij zal wel moeten: de dichtstbijzijnde uitwedstrijd tegen het naburige Orlando City is al op drieënhalf uur rijafstand. "Dat hebben we ook met het vliegtuig gedaan, dan ben je er binnen een half uur."

De meeste van zijn collega's zijn niet anders gewend en moeten al hun hele leven grote afstanden overbruggen. "Teamgenoten wonen een uur, anderhalf uur rijden van mij vandaan, maar die zeggen elke dag: even een koffietje doen bij mij of bij jou? Als je in Nederland op bezoek gaat bij iemand die in Groningen woont, dan plan je dat een paar weken van tevoren in, haha. Zonder auto kun je hier sowieso vrij weinig." Daar staat tegenover dat het niet bepaald veilig is op de weg, heeft Marsman wel gemerkt. "Je hebt hier elke twintig meter een ongeluk, heb ik het gevoel... Je kunt links inhalen, rechts inhalen, slalommen - zelfs als de politie naast je rijdt - gewoon bellen met je telefoon in je hand achter het stuur, is ook niet verboden."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Nick Marsman (@officialnickmarsman)

"Het is hier allemaal meer show"
Marsman heeft ook moeten wennen aan de manier waarop het voetbal wordt beleefd in de VS. Na tien jaar bij de volksclubs FC Twente, Go Ahead Eagles, FC Utrecht en Feyenoord is hij terechtgekomen bij een net opgerichte club in een niet-traditioneel voetballand. "Het is hier allemaal meer show, ze proberen hier overal een show van te maken. In Nederland is het meer leven of dood voor supporters van een club, hier zijn de mensen blij dat er eindenlijk een voetbalclub in Miami is. We hadden een reeks van zes nederlagen op rij, de supporters gingen er niet minder hard om schreeuwen en trommelen. Of ze het stadion niet afbreken? Nee, het tegenovergestelde juist."

Na een kansloze nederlaag bij Columbus Crew werd Marsman aangesproken door een fan. "Die vroeg: waarom klapte je niet en deed je geen rondje in het stadion om iedereen te bedanken? Bij een uitwedstrijd... Ik zei: ja, we verloren met 4-0, we zijn helemaal afgestraft en ik wist ook niet dat jullie er waren." De supporters van Inter Miami bleken echter tussen het thuispubliek te zitten. "Sommige clubs hebben een uitvak, meestal zitten de fans door elkaar. Hekken kennen ze hier ook niet, langs het veld en op de tribunes. Het is allemaal iets gemoedelijker: of je nou verliest of wint, dat maakt allemaal iets minder uit. Aan de ene kant is dat wel fijn: als je met 5-0 verliest, komen ze nog steeds vragen om handtekeningen of foto's. Aan de andere kant mis je wel de echte motivatie en strijdlust die je krijgt, als écht moet winnen. "

Dat één van zijn ploeggenoten werd uitgefloten bij een wissel, was een van de meest geruchtmakende momenten van het seizoen. "Dat vond iedereen not done. Ik zei: nou, in Nederland ben je blij als je alleen uitgefloten wordt...", aldus Marsman. "Ik zeg niet dat het goed is als er na een verloren wedstrijd Feyenoord-fans op Varkenoord staan, maar de passie die ze dan hebben, dat is hier wat minder. Omdat Miami Zuid-Amerikaans georiënteerd is, hebben we wel een harde kern. Maar dat is meer dat ze de hele wedstrijd muziek maken en ons met zijn allen aanmoedigen. Ze zijn best gek van voetbal, dat merk je wel, maar het is vooral een uitje voor de hele familie."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Nick Marsman (@officialnickmarsman)

"Beckham is heel betrokken"
Inmiddels voelt Marsman zich als een vis in het water in Florida. "De hele Amerikaanse cultuur trok me altijd wel. Als ik er op vakantie ging, dacht ik altijd: zo, dit is echt een hele andere wereld. Nu ben ik erachter gekomen dat het écht een héle andere wereld is, maar tot dusver ben ik wel blij dat ik deze stap gezet heb", vertelt de doelman, die nu regelmatig contact heeft met niemand minder dan David Beckham, de eigenaar van de club. "Ik merk dat hij heel betrokken is. Heel relaxed: hij vraagt hoe je je voelt en probeert je een beetje op je gemak te stellen. Hij traint nog geregeld mee en hij kan nog steeds goed voetballen, zeg. Ongekend."

Het contract van Marsman loopt nog tot eind 2023, maar zijn American Dream is tegen die tijd nog lang niet voorbij, hoopt hij. "Keepers kunnen wat langer mee, als je kijkt naar Van der Sar, Buffon en Sander Boschker en zo kan ik er nog wel meer opnoemen. Dus ik hoop dat ik iets langer dan 2,5 jaar kan voetballen. Het is een beetje afhankelijk van wat de club met mij wil, maar ik zie mezelf wel langer hier wonen. Elke dag is het hier rond de dertig graden, lekkerder opstaan kun je volgens mij niet. Je merkt wel dat je iets meer uit je leven haalt als het mooi weer is, dat je altijd wat kunt doen. Natuurlijk mis ik Nederland wel, met name de familie, maar ik kan hier wel aan wennen."

(Hein Nooijens, Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)