Van Gaal ziet Sneijder als voorbeeld: 'Geen land gaf diploma zo makkelijk weg'

Van Gaal ziet Sneijder als voorbeeld: 'Geen land gaf diploma zo makkelijk weg'

09-11-2021 18:56
101

Louis van Gaal vindt het niet verrassend dat veel Nederlandse trainers het moeilijk hebben in het buitenland. Volgens de bondscoach van Oranje toont het feit dat Wesley Sneijder is gestopt met de trainersopleiding wel aan dat de KNVB op de goede weg is.

"Ik denk niet dat er een land is dat de diplomaatjes zo makkelijk heeft weggegeven als Nederland. Nee, dat is niet goed voor het Nederlands voetbal", zegt Van Gaal op de persconferentie. "Ik denk dat het geval van Sneijder duidelijk maakt dat de KNVB een andere richting is ingeslagen. Sneijder is recordinternational, dus op de oude leest zou hij zijn diplomaatje gekregen hebben. Ik denk dat de KNVB de goede richting inslaat."

De keuzeheer vindt het niet verrassend dat veel Nederlandse trainers niet slagen in het buitenland. "Dat is van iedere tijd. Er zijn eigenlijk maar een paar uitzonderingen in de Nederlandse trainersgeschiedenis waarvan je kunt zeggen dat ze geslaagd zijn als trainer in het buitenland. Die hebben allemaal een vooropleiding genoten. Rinus Michels heeft bijvoorbeeld de ALO gedaan. Leo Beenhakker het CIOS en Hiddink de ALO. Ik denk dat Bert van Marwijk en Dick Advocaat de uitzonderingen zijn."

"De jongens van de huidige generatie hebben bijvoorbeeld een vooropleiding gymnasium gehad, maar dat is niet een opleiding die je zo nodig moet hebben voor het vak trainer/coach", vervolgt Van Gaal zijn betoog. "Dan gaat het ook om de overdracht van een visie of een overtuiging. Dat leer je wel op het CIOS en de academie voor lichamelijke opvoeding, en anders wel voor de klas. Dat is een belangrijke factor."

Daarnaast ziet Van Gaal dat Nederlanders zich moeilijk aanpassen aan een andere cultuur. "Dat schijnt voor de Nederlander ook niet al te makkelijk te zijn en zeker niet voor deze generatie voetballers."