Hiddink: 'Als je zorgt dat mijn speler blijft, krijg je een bedrag, zeiden ze dan'

Hiddink: 'Als je zorgt dat mijn speler blijft, krijg je een bedrag, zeiden ze dan'

10-11-2021 19:11
22

Guus Hiddink beleefde tal van mooie avonturen, maar hij bewaart ook minder goede herinneringen aan het trainersvak. In 2002 werd de inmiddels 75-jarige Varssevelder bedreigd door fans van PSV, waar hij op dat moment werkzaam was.

"Niet één carrière verloopt gladjes. En voetbal is nu eenmaal geen wetenschap, het gaat om mensen en emoties", zegt Hiddink tegen het NRC. "Maar inderdaad, ik heb heel verschillende kanten van de mens leren kennen. Die beginperiode bij PSV was niet makkelijk. Het is de enige keer dat ik bedreigd ben. Ik kreeg een brief thuis met twee kogels. Je bent geneigd te denken: wat een malloot. Maar ik merkte wel dat ik onder het stuur zakte als ik het clubterrein af reed. Pas toen de dader gepakt was kon ik mij weer ontspannen."

Hiddink kreeg in zijn lange carrière als trainer ook te maken met louche zaakwaarnemers. "Nou ja, er gaat natuurlijk veel geld om in het voetbal. En waar veel geld verdiend kan worden, ligt corruptie op de loer. Ik ben als coach vaker benaderd door agents als er een rapport werd opgesteld over de selectie van het komende jaar – van welke speler werd het contract verlengd, van wie niet. 'Als je zorgt dat mijn speler blijft, krijg je een bedrag', zeiden ze dan."

Hiddink erkent dat de zaakwaarnemers hem rechtstreeks probeerden om te kopen. "Ja. Daar heb ik natuurlijk nooit aan toegegeven, maar ik kan me goed voorstellen dat die verzoeken wel eens gehonoreerd zijn."