Alle Oranje-scenario's voor 'Noorwegen': champagne ontkurken tot horrorscenario

Alle Oranje-scenario's voor 'Noorwegen': champagne ontkurken tot horrorscenario

16-11-2021 09:20 Laatste update: 12-11-2021 13:57
68

Het Nederlands elftal kan tegen Noorwegen voor het eerst sinds 2013 een WK-ticket veiligstellen. De opponent van Oranje volgt op slechts twee punten, terwijl Turkije een inhaalslag heeft gemaakt. VoetbalPrimeur zet alle scenario's voorafgaand aan de laatste WK-kwalificatiewedstrijd op een rij.

Scenario 1: Nederland wint van Noorwegen
Als Nederland erin slaagt om Noorwegen te verslaan, kan de champagne sowieso ontkurkt worden. De koppositie in Groep G is definitief veiliggesteld en de tickets naar Qatar kunnen geboekt worden. Wanneer Turkije erin slaagt om minstens een punt te pakken in Montenegro, gaan zij ten koste van Noorwegen naar de play-offs. Een nederlaag kan ook volstaan voor de Turken, die vooraf één doelpunt in het voordeel zijn ten opzichte van Noorwegen.

Scenario 2: Nederland speelt gelijk tegen Noorwegen, Turkije wint van Montenegro
Hoewel het in dit scenario iets spannender wordt, is de kans groter dan 99 procent dat Oranje zich rechtstreeks kwalificeert. Het gat met Turkije bedraagt twee punten, waardoor de Turken bij winst op Montenegro in puntenaantal gelijk komen. Het doelsaldo van Nederland is echter +13 ten opzichte van Burak Yilmaz en co., waardoor enkel een mirakel het Nederlands elftal van directe plaatsing kan afhouden. 

Als Nederland gelijkspeelt en Turkije wint níet, kunnen de vliegtickets naar Qatar sowieso geboekt worden. Bij een Turks verlies gaat Noorwegen naar de play-offs. Wanneer de Turken een remise uit het vuur slepen in Podgorica, eindigt Turkije op doelsaldo op plaats twee, wat recht geeft op play-off-deelname. 

Scenario 3: Nederland verliest van Noorwegen, Turkije wint niet van Montenegro
Allerminst prettig, maar nog niet uitzichtloos. Het rechtstreekse WK-ticket is vergeven aan de Noren, dus Oranje kan zich opmaken voor de play-offs in maart. Op 24 en 25 maart 2022 zijn de halve finales en op 28 en 29 maart 2022 de finales. De uiteindelijke winnaars van de drie finales plaatsen zich voor het WK in Qatar. Met landen als Portugal, Italië en Zweden in de play-offs is het in elk geval beter om dit scenario te mijden. 

Scenario 4: Nederland verliest van Noorwegen, Turkije wint van Montenegro
Dit is het worst case scenario. Wanneer dit uitkomt, eindigt Oranje op de derde plek in Groep G. Turkije en Noorwegen maken zich op voor WK-deelname en de play-offs, afhankelijk van hoe het doelsaldo uitvalt, voor Oranje is het einde verhaal. Een ontsnappingsroute om aan een play-off-ticket te komen via de Nations League is er niet meer, aangezien Oranje dan eerste had moeten worden in Groep 1 van Divisie A. Die eer ging naar Italië, waardoor Nederland in dit scenario twee WK's op rij misloopt.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)