De PSV-aanwinsten op een rij: twijfels rondom alle vijf spelers in Eindhoven

De PSV-aanwinsten op een rij: twijfels rondom alle vijf spelers in Eindhoven

15-11-2021 12:00
45

PSV liet zich afgelopen zomer nadrukkelijk gelden op de transfermarkt en hengelde zes nieuwe spelers binnen, inclusief de vorig seizoen al in Eindhoven spelende Marco van Ginkel (die we daardoor niet hebben meegenomen in deze lijst). Hoe staat het er na de eerste maanden van het seizoen voor met de Eindhovense aanwinsten? VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Joël Drommel, gekocht van FC Twente
In april verzekerde PSV zich al van de diensten van Drommel. De huidige nummer twee van de Eredivisie betaalde naar verluidt zo'n 3,5 miljoen euro aan FC Twente. Drommel moest bij PSV de concurrentiestrijd aangaan met Yvon Mvogo, die in het eerste seizoen van trainer Roger Schmidt steevast onder de lat stond. Toch veroverde Drommel al snel zijn plek: het uitduel bij Heracles Almelo was tot nu toe de enige wedstrijd waarin de goalie uit Bussum op de bank zat.

Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor Drommel bij PSV. Hij maakte een aantal dure fouten – bijvoorbeeld bij Willem II – die hem op kritiek kwamen te staan. Drommel incasseerde in twaalf Eredivisie-wedstrijden al twintig goals en heeft een reddingspercentage van 46 procent. Ter vergelijking: Ajax-collega Remko Pasveer komt aan 96 procent. Al met al is Drommel niet aan een slecht debuutseizoen bezig, maar de jeugdinternational is nog niet de puntenpakker die PSV soms wel nodig heeft.

Carlos Vinícius, voor twee jaar gehuurd van Benfica
Schmidt wilde dit seizoen graag nog een extra spits toevoegen aan zijn selectie. Daar slaagde de PSV-leiding op Deadline Day in: Vinícius werd tijdelijk overgenomen van Benfica. De Braziliaan had het echter moeilijk in zijn eerste weken in Nederland. De spits zat veel op de bank, overtuigde niet in zijn invalbeurten en nog belangrijker: Vinícius wist maar niet te scoren.

De aanvaller uit Rio de Janeiro lijkt zijn draai echter steeds meer te vinden. Mede door blessureleed bij PSV heeft Vinícius zijn plekje in de basis veroverd. Ook is hij nu bepalend: in zijn laatste drie duels was de 26-jarige aanvalsleider goed voor twee goals en drie assists. Als Cody Gakpo, Noni Madueke en Mario Götze weer helemaal fit zijn, is het nog even de vraag of Vinícius zijn basisplek behoudt. Hij heeft de stijgende lijn in ieder geval ingezet.

André Ramalho, gekocht van Red Bull Salzburg
PSV wist de 29-jarige stopper voor slechts 2,5 miljoen euro op te pikken in Oostenrijk. Ramalho speelde Jordan Teze, revelatie van vorig seizoen en een prima koppel vormend met Olivier Boscagli, direct uit de basis: de Braziliaan verscheen bij vrijwel alle PSV-wedstrijden vanaf de aftrap.

Ramalho is qua ontwikkeling een tegenpool van landgenoot Vinícius: de laatste weken speelt de tweebenige verdediger namelijk minder overtuigend dan in het begin van het seizoen. Tegen Fortuna Sittard en Ajax maakte Ramalho zelfs fouten die leidden tot tegengoals. Het is voor de centrale verdediger dus zaak om zijn zomerse topvorm weer terug te vinden. Als dat lukt, kan Ramalho zichzelf één van de beste verdedigers van de Eredivisie noemen.


Ramalho schiet de bal in eigen doel tegen Fortuna

Phillipp Mwene, transfervrij overgenomen van FSV Mainz 05
De PSV-leiding haalde Mwene afgelopen zomer gratis binnen. De Oostenrijker stond daarvoor onder contract bij Mainz, waar hij over het algemeen een vaste kracht was. In Duitsland speelde Mwene veel wedstrijden als linkerwingback, maar trainer Schmidt posteerde de enkelvoudig international al snel aan de rechterkant bij PSV.

Mwene kreeg vroeg in het seizoen de voorkeur boven de eerder genoemde Teze. Naarmate de tijd vorderde, nam de kritiek op de PSV-aanwinst echter toe. Zo noemde Kenneth Perez het 'onbegrijpelijk' dat Mwene werd opgesteld bij PSV. Hoewel de verdediger vrijwel nooit door het ijs zakt bij PSV, blonk hij ook nog niet uit. In alle competities gaf Mwene tot dusver twee assists, wat aan de lage kant is. De back is al met al een degelijke kracht, maar hij lijkt PSV niet beter te maken.

Davy Pröpper, gekocht van Brighton & Hove Albion FC
De komst van de inmiddels dertigjarige middenvelder zorgde voor tevredenheid onder de PSV-aanhang. Pröpper keerde ook nog voor verrassend weinig geld terug in Eindhoven: de nummer twee van de Eredivisie betaalt Brighton in het slechtste geval alleen bonussen voor de zeventienvoudig international.

De PSV-terugkeer van Pröpper heeft tot dusver echter niet gelukkig uitgepakt: de geboren Arnhemmer zit vaker op de bank dan hem lief is en kwakkelt de laatste weken met blessures. Zijn concurrent Van Ginkel verkeert alleen ook niet in grootse vorm. Het is voor Pröpper dus belangrijk dat hij weer fit wordt. Dan kan hij een serieuze gooi naar een basisplek doen.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)