Kroatië beslist 'finaleduel' in de slotfase en stuurt Rusland de play-offs in

Kroatië beslist 'finaleduel' in de slotfase en stuurt Rusland de play-offs in

14-11-2021 16:53
10

Kroatië heeft zich op het nippertje geplaatst voor het WK van 2022 in Qatar. De vice-wereldkampioen moest thuis winnen van Rusland om over de concurrent heen te wippen en deed dat door een knullig eigen doelpunt van Kudryashov in de slotfase: 1-0.

De Russen kwamen met twee punten voorsprong naar Split en wisten dat ze aan een gelijkspel in de Kroatische heksenketel genoeg zouden hebben om het WK te halen. Bondscoach Valery Karpin koos dan ook voor een defensieve spelopvatting en dat sorteerde effect. Kroatië, finalist op het WK van 2018, kon ondanks een veldoverwicht geen potten breken.

Na de rust werd het nog veel moeilijker voor de formatie van bondscoach Zlatko Dalic, omdat de regen met bakken neer was gevallen en het veld daardoor haast onbespeelbaar was. Van goed voetbal kon geen sprake meer zijn en dus werden de ballen lukraak naar voren geschoten in de hoop dat het nog goed zou komen. Dat gebeurde tien minuten voor tijd ook nog.

Fedor Kudryashov, de linksback van de Russen, devieerde de bal na een blinde voorzet vanaf links in zijn eigen doel en zorgde daarmee voor extreme vreugde aan Kroatische zijde. Die ploeg hield vervolgens tien minuten stand en kon toen het behalen van het directe WK-ticket gaan vieren. De Russen, die lang bovenaan stonden in de poule, moeten het doen met plek twee en een herkansing in de play-offs.