Heel knap: Noord-Macedonië na EK-avontuur ook in de race voor WK-sprookje

Heel knap: Noord-Macedonië na EK-avontuur ook in de race voor WK-sprookje

14-11-2021 19:50 Laatste update: 16-11-2021 07:51
12

Noord-Macedonië is nog altijd in de race voor deelname aan zijn tweede achtereenvolgende eindtoernooi. De EK-tegenstander van Oranje bleek in het kielzog van Duitsland de langste adem te hebben in een spannende race met Roemenië, Armenië en IJsland: na een 3-1 zege op IJsland heeft Noord-Macedonië zich geplaatst voor de play-offs van de WK-kwalificatie.

De ploeg van Blagoja Milevski stond vooraf één punt voor op Roemenië, dat tegelijkertijd op bezoek ging bij hekkensluiter Liechtenstein. De Roemenen wonnen dankzij Dennis Man en Nicusor Bancu met 0-2, maar bleken daar uiteindelijk niets aan te hebben. In Skopje was het Ezgjan Alioski die al vroeg de 1-0 in de korte hoek knalde tegen IJsland.

De gasten kwamen na rust nog terug tot 1-1 via Jón Dagur Thorsteinsson, maar Elif Elmas frommelde na een uur spelen de 2-1 binnen, soleerde kort voor tijd ook nog naar 3-1 en werd de held van de avond. IJsland was tussendoor Ísak Bergmann Jóhannesson kwijtgeraakt, na zijn tweede gele kaart van de avond.

De knappe uitzege bij Duitsland van 31 maart blijkt achteraf goud waard voor Noord-Macedonië en blijkt achteraf ook de enige averij in de kwalificatiecyclus van Die Mannschaft. De mannen van Hansi Flick waren allang zeker van WK-kwalificatie en konden tegen Armenië freewheelen. Kai Havertz, Ilkay Gündogan (twee treffers) en Jonas Hofmann scoorden voor de Duitse B-ploeg, Henrikh Mkhitaryan deed iets terug met een benutte penalty: 1-4. De Duitsers sluiten af met 27 punten en een doelsaldo van 36-4.