Noren kregen boost van Oranje-puntenverlies: 'En dan ook nog die lege Kuip...'

Noren kregen boost van Oranje-puntenverlies: 'En dan ook nog die lege Kuip...'

16-11-2021 11:00
60

Na het 0-0 gelijkspel tegen Letland zat heel Noorwegen in zak en as. De kansen op WK-kwalificatie leken verkeken, maar het puntenverlies van Oranje in Montenegro (2-2) bood alsnog uitkomst. De kraker van dinsdag in De Kuip blijkt toch allesbeslissend en VoetbalPrimeur peilt de stemming in het Noorse kamp.

Weinigen in Noorwegen zullen gedacht hebben dat directe plaatsing voor het eindtoernooi in Qatar er nog in zat toen Oranje in minuut 81 met 0-2 leidde in Montenegro. Hoe anders was dat toen de scheidsrechter na negentig minuten afblies: het gelijkspel in Podgorica betekende een nieuwe boost voor de Noorse hoop. "Niemand gaf er meer om na de teleurstellende wedstrijd van ons eigen team", duidt Nicholas Bergh, volger van het nationale elftal voor het toonaangevende Aftenposten, tegenover deze website. "Maar nu geloven de mensen er hier weer in."

Dat heeft niet alleen te maken met de resultaten van afgelopen zaterdag. Ook het heenduel tussen Nederland en Noorwegen in Oslo, dat in 1-1 eindigde, biedt perspectief voor de Scandinaviërs. "We weten allemaal wel dat Nederland een beter team heeft", vertelt de journalist. "Maar het punt dat we hier pakten, geeft ons hoop. De Noorse ploeg werd vaak bekritiseerd omdat ze het vaak lieten afweten in spannende wedstrijden, maar tegen Oranje gebeurde dat niet. Dat is een enorme boost voor ons zelfvertrouwen geweest. Het was een soort ommekeer, waardoor we nu weten dat het niet onmogelijk is om te winnen."

Het hele land zal dinsdagavond aan de tv gekluisterd zitten. Het halen van een eindtoernooi is absoluut niet vanzelfsprekend in Noorwegen, aangezien de laatste keer dat ditt lukte, alweer 21 jaar geleden is. "We hunkeren echt naar kwalificatie. Collega's van mij schrijven al twintig jaar over het team en hebben nog nooit een greintje succes meegemaakt. Er hangt daardoor veel negativiteit rondom de ploeg wanneer het niet gaat zoals we willen. Ja hoor, daar gaan we weer, een beetje dat gevoel. Maar als het Noorwegen lukt om zich dit keer wel te kwalificeren, dan gaan we helemaal los!"

Of dat ook gaat gebeuren, is echter de vraag: de verwachting is niet dat de Noren het klusje in Rotterdam wel even komen klaren, zo legt Bergh uit. "Heel weinig mensen verwachten dat Noorwegen kan winnen in Nederland. Jullie spelers zijn heel bekend hier. Neem bijvoorbeeld Virgil van Dijk, de bekendste van allemaal. Hij speelt bij Liverpool en die club is ontzettend populair in Noorwegen. Veel Noren zien hem als de beste verdediger ter wereld. Daarnaast wordt ook wel onderkend dat Memphis Depay een zeer gevaarlijke speler is en de bondscoach heeft aangestipt dat Oranje met Frenkie de Jong een geweldig middenveld kan opstellen."

Tel daar bij op dat Stale Solbakken, de zojuist genoemde keuzeheer van Noorwegen, te maken heeft met personele problemen en het is te begrijpen waarom het Noorse volk weinig vertrouwen in de goede afloop heeft. "We hebben altijd een kans, maar die is een stuk minder groot nu we zonder Erling Haaland spelen. Een speler als hij in je team hebben, maakt dat je meer zelfvertrouwen hebt. Het afmaken van de kansen was sowieso al een groot probleem voor Noorwegen en nu Haaland niet speelt, wordt het nog moeilijker om die trend te doorbreken."

De journalist van Aftenposten, die aanstipt dat Alexander Sörloth en Joshua King nu voor de offensieve impulsen moeten zorgen, onderkent wel één groot voordeel voor de spelers van zijn land: de lege Kuip. "Ze zeggen allemaal dat ze de wedstrijd liever in een vol stadion hadden gespeeld, omdat ze dan van de sfeer hadden kunnen proeven. Maar ik denk dat het ontzettend gunstig voor Noorwegen is dat de tribunes nu ook nog eens leeg zijn. Die steun en sfeer missen de Nederlandse spelers nu en dat zou ze wel eens van de wijs kunnen brengen."

Al met al schat Bergh toch in dat de kans op een Noorse stunt in Rotterdam-Zuid klein is. Hij stelt zelfs onomwonden dat Oranje het verdient om het directe WK-ticket voor zich op te eisen. "De 0-0 tegen Letland is een argument waarmee je kan zeggen dat wij het niet verdienen om naar het WK te gaan, maar ik vind wel dat wij evenveel recht hebben op een goede uitgangspositie als Turkije. Nederland is voor mij het beste team in deze groep en verdient het gewoon om naar het WK te gaan, ook al zegt de stand in de poule nu iets anders. Als ik er een voorspelling op los zou moeten laten, zeg ik ook dat het 2-0 voor Oranje wordt."