'Wij herkennen ons in Nederland helemaal niet in de uitspraak van Babel'

'Wij herkennen ons in Nederland helemaal niet in de uitspraak van Babel'

Uitspraken van Ryan Babel over het percentage voetballers die failliet raken na hun loopbaan, kloppen niet. Dat zegt Ben-Ivar Kolster, financiële coach van spelersvakbond VVCS, tegen het Algemeen Dagblad.

In een groot interview in het AD liet Babel optekenen dat meer dan zeventig procent van de voetballers binnen vijf jaar na het beëindigen van hun loopbaan bankroet is. Die cijfers worden door Kolster weerlegd. "Wij herkennen ons in Nederland helemaal niet in de uitspraak van Babel", klinkt het. "Dat soort verhalen komen vooral uit de Premier League en de NBA, waar gezegd wordt dat 50 procent binnen vijf jaar failliet gaat en bovengemiddeld veel in de gevangenis belandt."

In Nederland worden profvoetballers vanaf het begin van hun loopbaan begeleid en dus kunnen de uitspraken van Babel op weinig begrip rekenen. "Dat zijn enorme cijfers die hij noemt en die cijfers kunnen wij niet plaatsen", zegt Arco van der Veer, directeur van Stichting CFK. "Bankroet zien we heel erg sporadisch. Partijen die dat roepen, baseren zich op buitenlandse getallen. Juist in Nederland is het heel goed geregeld dankzij de CFK-regeling."

Die regeling bepaalt dat voetballers 25 procent van hun salaris af moeten staan aan een stichting, waardoor ze na hun carrière een spaarpotje hebben. "Jonge profs zijn er vaak wel kritisch op, maar uiteindelijk zijn ze achteraf altijd enthousiast. Uit onderzoek blijkt ook dat 98 procent van de gestopte profs vindt dat de regeling heel goed heeft geholpen. Het voorkomt een zwart gat na hun carrière en helpt ze aan een studie, stage of baan."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s