Nieuwe FIFA-ranking, WK-loting blijft in nevelen gehuld: wat weten we tot dusver?

Nieuwe FIFA-ranking, WK-loting blijft in nevelen gehuld: wat weten we tot dusver?

19-11-2021 14:20 Laatste update: 14:14
40

Nog één jaar en een paar dagen en dan verzamelt de mondiale voetbaltop zich in Qatar. Een half jaar van tevoren, op 1 april 2022, krijgt onder meer Oranje te horen welke tegenstanders het gaat treffen in de groepsfase. Wat kunnen Louis van Gaal en de zijnen dan verwachten? In welke pot belandt Nederland en welke landen kunnen we wel of juist niet treffen? Dat is nog hoogst onzeker, maar VoetbalPrimeur deelt wat we tot nu toe weten.

Hoe de poule van Oranje eruit zal gaan zien, is uiteraard onmogelijk te voorspellen, aangezien er pas dertien van de 32 deelnemers bekend zijn. De Europese play-offs worden eind maart 2022 pas gespeeld, tegen die tijd worden ook de Aziatische, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse, Noord-Amerikaanse en Oceanische kwalificatiecycli afgerond. De laatste twee WK-tickets worden bovendien pas ná de loting verdeeld: de nummer één van Oceanië (lees: hoogstwaarschijnlijk Nieuw-Zeeland) en drie afvallers uit Azië, Noord- en Zuid-Amerika spelen in de zomer van 2022 intercontinentale play-offs, om de laatste twee startbewijzen voor het WK.

Om de onduidelijkheid nóg groter te maken: de FIFA heeft nog geen lotingprocedure voor het WK bekendgemaakt. Hoe de dertig deelnemers, plus de twee nog ontbrekende landen, op 1 april over vier potten verdeeld gaan worden, is nog niet officieel bekend. De wereldvoetbalbond organiseerde in 1998 zijn eerste WK met 32 landen en heeft sindsdien meerdere methodes gebruikt om de potindeling te bepalen.

Van een ingewikkelde formule met de FIFA-ranking en de prestaties op de voorgaande WK's als uitgangspunt (1998 tot 2006), via een door de FIFA-ranking én geografische ligging gestuurde indeling (2010 en 2014) naar een simpeler model in 2018, dat volledig door de FIFA-ranking werd bepaald: het gastland en de hoogst gerankte deelnemers in Pot 1, de acht laagst gerankte deelnemers in Pot 4.

Officieel is het dus nog niet, maar volgens meerdere internationale bronnen – waaronder het Duitse persbureau DPA – gaat de FIFA in 2022 dezelfde procedure gebruiken als in 2018. Het zou betekenen dat Nederland een plekje in Pot 1 hoogstwaarschijnlijk kan vergeten, maar een plek in Pot 2 zou wél een meer dan reële optie zijn.

Virtuele potindeling WK 2022, gebaseerd op FIFA-ranking van november 2021
Pot 1: Qatar (gastland), België (1), Brazilië (2), Frankrijk (3), Engeland (4), Argentinië (5), Spanje (7), Denemarken (9)
Pot 2: NEDERLAND (10), Duitsland (11), Zwitserland (13), Kroatië (15), Servië (23)
(Tussen haakjes: huidige plek op de FIFA-ranking)
Italië (6) en Portugal (8) zijn hoger gerankt dan Nederland, maar hebben zich (nog) niet geplaatst.

Als dit model inderdaad gebruikt gaat worden, is het nog de vraag welke FIFA-ranking als uitgangspunt genomen zal worden. Die van november 2021, waarop Nederland één plekje is gestegen? Die van februari 2022, wanneer er overal ter wereld behalve in Europa interlandvoetbal gespeeld wordt? Of die van maart 2022, een paar dagen voordat de laatste WK-deelnemers bekend zijn? Wat als Oranje tegen die tijd over Denemarken heen is gesprongen en Italië én Portugal zijn gestruikeld in de kwalificatierondes? Een plek in Pot 1 zou dan een logisch gevolg zijn.

Vragen genoeg dus, maar dat is allemaal van later voor zorg voor Oranje. We weten in ieder geval zeker dat één van de 32 balletjes op 1 april 2022 een briefje met de naam 'Nederland' bevat.