Buitenlandse jeugdspelers massaal naar Nederland: 'Niet naar Engeland wijzen'

Buitenlandse jeugdspelers massaal naar Nederland: 'Niet naar Engeland wijzen'

18-11-2021 08:12 Laatste update: 10:21
34

De KNVB publiceert later op de donderdag het rapport Nederland Opleidingsland, maar het Algemeen Dagblad heeft de bevindingen al ingezien. Het meest opvallende gegeven is dat Nederland inmiddels de nummer drie van Europa is qua inkomende transfers van buitenlandse jeugdspelers.

Deze cijfers kwamen als een verrassing voor Aloys Wijnker, manager voetbalbeleid bij de KNVB. "Dat die omgekeerde migratie zo groot is, dat beeld had ik zelf niet", laat Wijnker weten aan het AD. In de afgelopen jaren was juist het beeld ontstaan dat juist de Nederlandse clubs leeg werden geplukt door buitenlandse grootmachten. "Ik dacht al wel: in algemene zin moeten we niet met de vinger wijzen naar Engeland, want wij doen hetzelfde, bijvoorbeeld bij Scandinavische clubs", nuanceert Wijnker.

De gewezen hoofd jeugdopleidingen van onder meer AZ en Vitesse stelt dat deze cijfers op twee verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. "Dat Noni Madueke als Engels toptalent voor Nederland en PSV kiest, zie ik als een groot compliment. Hij denkt hier een goede opleiding te krijgen, met een grotere kans om door te breken dan in Engeland. Maar er zullen ook buitenlandse jeugdspelers zijn van wie je kunt zeggen: door hun komst zijn er minder plekken voor ons eigen talent."

Bovendien zit er anno 2021 ook al een prijskaartje aan opvallende Keuken Kampioen Divisie-talenten. Wijnker haalt Jean Paul van Hecke (van NAC Breda naar Brighton & Hove Albion) en Micky van de Ven (van FC Volendam naar VfL Wolfsburg) aan, als voorbeelden van spelers die direct naar het buitenland zijn gegaan, zonder eerst een paar jaar in de Eredivisie te spelen. "Die waren al te duur om te kopen. Nu spelen ze in het buitenland. En zo zijn er meer."