PSV op tussenrapport: twijfels over aanwinsten en ziekenboeg, Gakpo de man

PSV op tussenrapport: twijfels over aanwinsten en ziekenboeg, Gakpo de man

19-11-2021 12:00
44

De eerste twaalf speelrondes van de Eredivisie zitten erop en dus hebben we een aardig idee hoe de clubs er dit seizoen voor staan. VoetbalPrimeur neemt de stand van zaken bij diverse clubs met je door en vandaag is het de beurt aan PSV.

De transferzomer: enthousiasme slaat om in twijfel
PSV verloor met Donyell Malen en Denzel Dumfries twee van zijn belangrijkste spelers. Bovendien vertrok voormalig goudhaantje Mohamed Ihattaren door de achterdeur en ook Pablo Rosario, Nick Viergever en Lars Unnerstall namen afscheid. Timo Baumgartl en Michal Sadílek werden verhuurd.

In Eindhoven heerste desondanks een opgetogen stemming. Technisch manager John de Jong verkocht voor ruim vijftig miljoen euro en gaf minder dan tien miljoen uit. Hij haalde Phillipp Mwene en André Ramalho als opvolgers van aanvoerder Dumfries. Zij verdrongen Jordan Teze naar de bank en vooral de Braziliaan maakte snel indruk. Met oude bekenden Marco van Ginkel en Davy Pröpper kreeg het middenveld een impuls, terwijl Carlos Vinícius op de valreep als breekijzer werd gehaald. Joël Drommel kwam als nieuwe doelman naar het Philips Stadion.

Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Drommel maakte een aantal kostbare fouten in zijn eerste PSV-maanden en ook de invloed van routiniers Van Ginkel en Pröpper is beperkt. Laatstgenoemde kwam door blessures nog maar weinig in actie. De fans hadden op voorhand waarschijnlijk meer verwacht van de aanwinsten.

Het hoogtepunt: flitsende seizoenstart
PSV schoot werkelijk uit de startblokken dit seizoen. In de voorrondes van de Champions League maakte de ploeg van Roger Schmidt gehakt van Galatasaray en FC Midtjylland, maar vooral de zege op Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal deed het Nederlandse voetbal op zijn grondvesten schudden. Met Noni Madueke als absolute smaakmaker werd de landskampioen met 0-4 afgedroogd.

Ook steunpilaren als Cody Gakpo, Mario Götze en Ramalho waren al vroeg in vorm. De kloof met de Amsterdammers leek in één zomer te zijn gedicht en dus was er al snel sprake van enige titelkoorts in en rondom Eindhoven.

De dieptepunten: geen CL, concurrenten halen uit
De fabelachtige start kreeg geen vervolg. PSV viel tegen Benfica van zijn roze wolk, waardoor niet de Champions League, maar de Europa League resteerde. De echte dieptepunten moesten toen nog volgen. Op 19 september leed de equipe van Schmidt op eigen veld een harde 0-4 nederlaag tegen Feyenoord. Ruim een maand later was het 'payback-time' in Amsterdam: Ajax boekte een eclatante 5-0 overwinning.

Ook naast het veld gaat niet alles van een leien dakje. Zo speelden Gakpo, Madueke, Götze, Van Ginkel, Pröpper, Ryan Thomas, Yorbe Vertessen en Armando Obispo allemaal een kleinere of grotere rol in Medisch Centrum Eindhoven. De blessuregolf die PSV teistert mag ook best een dieptepuntje genoemd worden.

De uitblinker: Cody Gakpo
Madueke begon weergaloos aan het seizoen, maar bleek dat niveau niet vast te kunnen houden. Ramalho groeide al snel uit tot de defensieve leider, maar maakte in de laatste maanden toch ook wat schoonheidsfoutjes. Götze is soms briljant, maar vaak ook onzichtbaar. Ibrahim Sangaré is een imponerende balveroveraar, maar aan de bal moet het nog altijd beter.

Nee, bij PSV zijn de ogen dit seizoen vooral op één man gericht: Cody Gakpo. De linksbuiten is het stadium van talent gepasseerd en kan op ieder moment het verschil maken. Na negen Eredivisie-duels staat de teller dit seizoen op drie goals en zeven assists. Niet voor niets groeide hij onder bondscoach Louis van Gaal uit tot basisspeler in Oranje.

De tegenvallers: backs en aanwinsten
Teze beleefde vorig seizoen als centrale verdediger zijn doorbraak, maar hij richtte zijn pijlen na het vertrek van Dumfries op de positie van rechtsback. Het liep echter anders. Schmidt geeft de voorkeur aan Mwene, hoewel ook die geen onuitwisbare indruk maakt, en ook centraal is geen plek meer voor Teze na de komst van Ramalho. Zijn ontwikkeling lijkt te zijn gestagneerd. In mindere mate geldt dat ook voor Philipp Max. De Duitser verdiende als opkomende vleugelverdediger een uitnodiging voor Die Mannschaft, maar speelt dit seizoen – mede door de iets andere tactiek – een stuk behoudender.

Verder is Drommel nog niet de puntenpakker die PSV hoopte te binnen te halen. De Eindhovenaren sloten al in april een deal ter waarde van 3,5 miljoen euro met FC Twente, maar de doelman valt zo nu en dan op een foutje te betrappen. Hij incasseerde ook al twintig tegendoelpunten in de Eredivisie en heeft een reddingspercentage van 46 procent. Van Pröpper, een andere aanwinst, waren de verwachtingen hooggespannen, maar de medische staf heeft hem de afgelopen maanden vaker aan het werk gezien dan de fans.

Prognose: aanhaken of afhaken voor gehavend PSV
Hoewel het enthousiasme dat begin augustus bij PSV heerste wat is getemperd, doet de ploeg van Schmidt nog op alle fronten mee. In de groepsfase van de Europa League moet eerst op eigen veld worden afgerekend met Sturm Graz, waarna op bezoek bij Real Sociedad een plek in de knock-outfase te verdienen valt.

Natuurlijk is Ajax de topfavoriet voor de landstitel, maar PSV houdt nog 'gewoon' gelijke tred met de koploper. Wie weet wat er mogelijk is als de Eindhovense steunpilaren zoals Madueke, Götze en Gakpo straks weer helemaal fit zijn. Mocht PSV zijn topvorm hervinden, dan kunnen Ajax en ook het verrassend sterk presterende Feyenoord de borst natmaken. 

Zowel Europees als nationaal wordt het tot de winterstop aanhaken of afhaken voor het gehavende PSV. Schmidt weet wat hem te doen staat.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)