Hoogma wil contract niet verlengen en vertrekt als directeur topvoetbal bij KNVB

Hoogma wil contract niet verlengen en vertrekt als directeur topvoetbal bij KNVB

23-11-2021 09:05 Laatste update: 09:16
63

Nico-Jan Hoogma vertrekt komende zomer bij de KNVB. De directeur topvoetbal heeft besloten om zijn in juni 2022 aflopende contract niet te verlengen, meldt de voetbalbond dinsdag.

De 53-jarige Hoogma ging begin 2018 aan de slag in Zeist. Hij is verantwoordelijk voor het Nederlands elftal, de Oranje Leeuwinnen, de Jong Oranje-teams en O19-mannen.

"Met de naderende afloop van je contract, ga je reflecteren", reageert Hoogma op de KNVB-website. "Als je doorgaat, dan begint een hele cyclus opnieuw. Er komen twee eindtoernooien (EK voor de vrouwen en WK voor de mannen) aan, en als Louis van Gaal na het WK klaar is, moet de nieuwe bondscoach er al staan. Dan heb je het over januari 2023. Als je die zelf aanstelt, dan wil je het liefst ook betrokken blijven bij het vervolg, en ga je dus eigenlijk weer een hele nieuwe cyclus aan. Dat vind ik te lang, heb ik voor mezelf besloten."

Jan Dirk van der Zee, bij de KNVB verantwoordelijk voor de Oranje Leeuwinnen en het vrouwenvoetbal, prijst het werk van Hoogma. "Sinds de komst Van Nico-Jan zijn er grote stappen gemaakt in de verdere ontwikkeling van het topsportklimaat bij de KNVB. Als directeur topvoetbal is hij eindverantwoordelijk voor zowel het Nederlands elftal als de Oranje Leeuwinnen."

"Door die synergie heeft hij stevig bijgedragen aan de verdere professionalisering van alle nationale teams, mannen en vrouwen, maar ook gezorgd dat de vrouwen een inhaalslag konden maken als het gaat om de begeleiding, faciliteiten en betalingen", aldus Van der Zee. "Dat de nationale teams 'terug' zijn in Zeist komt mede uit zijn koker."

Voor zijn periode in Zeist was Hoogma jarenlang actief bij Heracles Almelo als algemeen/technisch manager en later als algemeen/technisch directeur. Hij kwam tijdens zijn actieve carrière uit voor SC Cambuur, FC Twente, Hamburger SV en Heracles.