'Besiktas denkt niet meer aan de Champions League, ze maken geen kans tegen Ajax'

'Besiktas denkt niet meer aan de Champions League, ze maken geen kans tegen Ajax'

Gepubliceerd: dinsdag 23 november 2021 om 15:00di 23-11-2021 om 15:00

Ajax is nog foutloos in de Champions League en heeft zich na vier duels al geplaatst voor de achtste finale. Besiktas, dat laatste staat in groep C met nul punten, maakt dan ook weinig kans tegen de Amsterdammers, voorspellen Koray Durkal en Uğur Meleke van het Turkse medium Hürriyet.

Ajax won de eerste ontmoeting met 2-0 van de Zwarte Adelaars, die toen liefst twaalf spelers misten. Woensdagavond is de return. "Besiktas deed het met jonge spelers goed in Amsterdam", zegt Durkal tegen VoetbalPrimeur. "Maar nu maken ze geen kans meer in Europa. Als je eerlijk bent, komt Besiktas tekort op dit niveau. Na de Champions League-duels lieten ze ook steken vallen in de Turkse Süper Lig. Ik denk dat ze zich daarom op de competitie zullen richten, ongeacht de laatste twee duels die ze in de Champions League nog moeten spelen (tegen Ajax en Borussia Dortmund, red.)."

Ook Meleke denkt dat het miljardenbal nu op het tweede plan komt voor Besiktas. "Alle drie de Turkse clubs hadden moeite met het spelen in twee toernooien. Besiktas, Fenerbahçe en Galatasaray zijn achteropgeraakt bij koploper Trabzonspor. Besiktas heeft nog een ander nadeel: ze hebben een erg oude selectie."

Durkal stelt dat Besiktas zich zo goed mogelijk zal weren tegen Ajax, maar niet ten koste van alles. "Voor de eigen fans zullen ze Ajax willen verslaan om met een overwinning afscheid te kunnen nemen van de Champions League. Maar zoals ik al zei, de aandacht zal nu vooral uitgaan naar de competitie. Trainer Sergen Yalçin kan de jongere spelers een kans geven, zoals hij ook in Amsterdam al deed. Yalçin stelde Domagoj Vida en Miralem Pjanic al niet op tegen Sporting, dat zegt genoeg. Besiktas denkt niet meer aan de Champions League."

Waar Besiktas in de eerste wedstrijd tegen Ajax nog noodgedwongen met de B-keus aantrad door blessures van spelers als Vida en Pjanic, zou dat nu dus een bewuste keuze kunnen zijn. "De kans dat ze zich nog kwalificeren voor de Europa League is nihil", onderschrijft Meleke. "We kunnen het niet eens een kans noemen, ze hebben een wonder nodig. Daarom focust Besiktas zich nu op de competitie."

Meleke is zeer enthousiast over de ploeg van coach Erik ten Hag. "Ajax is van een andere planeet. Ze zijn jong, dynamisch en ambitieus. De Nederlandse filosofie is behoorlijk anders dan die van ons. Wij bekijken het van dag tot dag en van jaar tot jaar. Terwijl wij voor dit jaar plannen, kijkt Ajax al tien jaar vooruit."

Durkal is eveneens onder de indruk geraakt van Ajax. "Zij hebben hun stempel gedrukt op deze groep. Dortmund, met Erling Haaland, werd na de loting als favoriet gezien, maar Ajax heeft met zijn spel laten zien dat ze niet alleen de favoriet zijn in de poule, maar ook voor Champions League-winst. Sébastien Haller is geweldig, maar Davy Klaassen en Dusan Tadic zijn in mijn ogen de belangrijkste spelers. Het succes is echter niet alleen van Ten Hag en de spelers, ook bijvoorbeeld de data-analyse-afdeling onder leiding van Vosse de Boode heeft daar een aandeel in."

Durkal ziet slechts één zwak punt in het team van Ten Hag. "Als de aanval van Ajax onderbroken wordt, dan laten ze op het middenveld ruimte in de omschakeling. Tot dusver hebben ze dat weten te voorkomen door kleine overtredingen te maken. Besiktas kon daar in de eerste wedstrijd geen gebruik van maken, maar dat is ook nog geen enkele tegenstander van Ajax gelukt."

Daarom houdt Durkal zijn hart vast. "Besiktas maakt geen enkele kans. Ze staan tien punten achter in de Süper Lig. Dáár gaat hun aandacht naar uit." Meleke: "Besiktas maakt nauwelijks kans in deze wedstrijd en in deze groep. De Zwarte Adelaars hebben een wonder nodig tegen Ajax. Ik denk dat ze de schade zoveel mogelijk zullen proberen te beperken. Dat is het belangrijkste doel. Ik zie Ajax als potentiële kwartfinalist en misschien zelfs halvefinalist."

Ajax en Besiktas trappen woensdagavond om 18.45 uur af. De Amsterdammers hebben aan een punt genoeg om de groepswinst veilig te stellen.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws