Strafrechtelijk onderzoek naar AZ-NEC: 'De actie is als bedreigend ervaren'

Strafrechtelijk onderzoek naar AZ-NEC: 'De actie is als bedreigend ervaren'

23-11-2021 15:18
39

De politie start een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van de ongeregeldheden rond de Eredivisie-wedstrijd tussen AZ en NEC van afgelopen zaterdag. Dat meldt de voetbalvierhoek Alkmaar – burgemeester, politie, Openbaar Ministerie en AZ - in een gezamenlijk statement.

Tijdens de openingsfase van het duel drongen fans het stadion binnen, waardoor scheidsrechter Jeroen Manschot het treffen even moest stilleggen. De supporters staken buiten het stadion bovendien vuurwerk af en richtten dat onder meer op politie en stewards.

'Het gaat hier om vormen van geweld en intimidatie die niet getolereerd kunnen worden, zo vindt de vierhoek. De actie is door medewerkers van AZ in en om het stadion als intimiderend en bedreigend ervaren', valt er te lezen in de verklaring. 'Ook is er materiele schade aangericht. Daarnaast heeft de vierhoek zorgen over het zeer gevaarlijke vuurwerk dat tijdens de actie is afgestoken. Het vuurwerk dat wordt gebruikt kan voor ernstig lichamelijk letsel zorgen. De vierhoek vraagt zich af of deze 'supporters' zich wel realiseren hoe gevaarlijk dit soort vuurwerk is.'

Vanwege de coronamaatregelen zijn fans niet welkom in de voetbalstadions. Niet alleen bij AZ - NEC ging het mis, ook de duels Heracles Almelo - Fortuna Sittard en SC Cambuur - FC Utrecht moesten kort worden stilgelegd na acties van supporters.