Ajax wint ook vijfde pouleduel: Haller naast Lewandowski na gouden invalbeurt

24-11-2021 20:36
178

Ajax heet ook zijn vijfde Europese pouleduel gewonnen en eindigt daardoor voor het eerst sinds 1995 weer eens bovenaan in een Champions League-groep. Invaller Sébastien Haller maakte woensdag het verschil tegen Besiktas: dankzij zijn achtste en negende (!) goal van het Champions League-seizoen bogen de Amsterdammers een 1-0 achterstand om in een 1-2 zege.

Trainer Erik ten Hag had vooraf zijn opstelling overhoop gegooid. Mede door het ontbreken van Edson Álvarez en Antony kregen Perr Schuurs, Nicolás Tagliafico, Davy Klaassen, David Neres en Mohamed Daramy een kans in de basis. Andre Onana mocht bovendien voor het eerst sinds 31 januari weer eens keepen. De sluitpost uit Kameroen moest al snel een paar keer aan de bak, maar incasseerde na 22 minuten de 1-0. Noussair Mazraoui maakte hands, de VAR zag het en Rachid Ghezzal schoot de toegekende penalty binnen.

Ajax kon ook in het vervolg van de eerste helft niet tot kansen komen en Onana moest tot twee keer toe ingrijpen op een inzet van Cyle Larin. Halverwege kwam Haller echter binnen de lijnen voor Daramy, waarna alles anders werd bij Ajax. De Ivoriaans international had zijn inmiddels traditionele Champions League-treffer na tien minuten al te pakken. Lisandro Martínez gaf een splijtende pass op landgenoot Tagliafico, die Haller vrijspeelde voor open doel: 1-1.

Twintig minuten voor tijd drukte Ajax zelfs door en kwam het op voorsprong. Dusan Tadic nam een vrije trap, Martínez en Haller stond wederom op de goede plek: 1-2 en op gelijke hoogte met Champions League-topscorer Robert Lewandowski. Besiktas had nog twintig minuten om iets aan die achterstand te doen, maar de Turkse kampioen kwam niet meer in de buurt van een gelijkmaker. Haller leek zelfs nog een derde te maken, maar zijn late 1-3 werd afgekeurd wegens buitenspel.

Ajax komt door de uitzege op vijftien punten en kan niet meer ingehaald worden door Borussia Dortmund en Sporting Portugal, die elkaar later op de woensdag nog treffen. Sporting komt op 7 december nog naar Amsterdam, ter afsluiting van de poulefase.