'Fitste Champions League-team' Ajax maakt indruk: 'Hij is bijzonder rijp'

25-11-2021 09:30 Laatste update: 09:57
34

De nederlaag van Besiktas tegen Ajax kwam niet als een verrassing. Zelfs met zes wijzigingen was de topclub uit Istanbul niet opgewassen tegen de Amsterdammers, oordelen de Turkse kranten.

'De Champions League-nachtmerrie kreeg een vervolg', steekt Hurriyet van wal. 'Besiktas begon nog goed, maar Ajax is zonder twijfel het fitste team in de Champions League dit seizoen. Ze scoorden al 42 keer in de Eredivisie en kregen er slechts twee tegen. In de Champions League verloren ze nog geen punt. Van zo'n concurrent valt veel te leren.'

De Turkse krant houdt niet alleen Besiktas, maar het hele Turkse voetbal een spiegel voor na de 1-2 nederlaag. 'Het is geen team dat bij elkaar is gebracht door miljoenen euro's uit te geven. Er is een geweldige speldiscipline en harmonie in het team. We geloven niet dat de spelers van welk Süper Lig-team ook maar de helft van de tijd op het veld doorbrengen als de Ajax-spelers. Daar ligt het verschil. Ons niveau van professionaliteit staat hierbij op een zeer laag niveau.'

Ook Fanatik roemt het beleid van Ajax en ziet Ryan Gravenberch als het schoolvoorbeeld. 'Bijzonder opvallend is de ongelooflijke rijpheid van de negentienjarige Gravenberch. Het is ongelooflijk dat hij op deze leeftijd al zo eenvoudig en effectief speelt. Hij weet wat er in zijn omgeving gebeurt, wanneer hij met de bal aan de voet de tegenstander tegemoet treedt… Het staat niet op zichzelf. Het zijn geen transfers, het gaat om goed opleiden en samen groeien met een plan. Dat is het verschil tussen hen en ons.'

Fotomaç zag Besiktas nog een ijzersterke eerste helft spelen. 'Ajax geldt als één van de beste teams van Europa, maar Besiktas zette in de eerste helft zijn beste show van de afgelopen jaren neer. In de tweede helft speelde echter een oude ziekte op: de ploeg gaf zoveel ruimte weg dat de doelpunten op een presenteerblaadje werden aanboden.'

Volgens Milliyet ligt Ajax mijlenver voor op Besiktas. 'Het Europese notitieboekje van Besiktas staat vol droevige aantekeningen. Onze enige troost in misschien de eerste helft tegen Ajax. De neergang en de witte vlag in de tweede helft was treuriger. Je moet je lesje leren. Ajax kwam aan de aftrap met zes reserves… Laat maar, Ajax is Ajax. De tweede helft vertelde ook een ander verhaal. Besiktas wordt heel snel moe. Pjanic en Teixeira waren niet meer staat te lopen. Spelinzicht en techniek zijn niets waard als je niet kan lopen.'

In die beoordeling kon Besiktas-trainer Sergen Yalcin zich wel vinden. "Het is goed dat de spelers zoveel inzet tonen in zo'n roerige periode, maar we hadden de wedstrijd in de eerste helft moeten beslissen. Je speelt tegen een topteam, dat veel goede spelers heeft. Als je ze kansen geeft, missen ze niet", vertelt hij op de clubsite.

Yalcin was kritisch op zijn ploeg na de gelijkmaker van Sébastien Haller. "Spelers verliezen hun motivatie als we een doelpunt tegen krijgen. We zijn ook niet tevreden over het optreden van Alex Teixeira. Hij is een speler van wie we veel meer mogen verwachten, een bijzondere speler, maar hij zit nu niet op dat niveau."