'We moeten gewoon netjes de rekeningen betalen, noem ons maar een atypische club'

'We moeten gewoon netjes de rekeningen betalen, noem ons maar een atypische club'

Gepubliceerd: donderdag 25 november 2021 om 14:20do 25-11-2021 om 14:20

Go Ahead Eagles en Heracles Almelo zijn op basis van het Financial Rating Systeem van de KNVB de gezondste clubs van Nederland, met respectievelijk 37 en 36 punten op een totaal van veertig. De nummers elf en dertien van de Eredivisie houden Ajax, Sparta en sc Heerenveen (alle drie 35 punten) af.

De KNVB kijkt naar onder meer de jaarrekeningen, het eigen vermogen en de verhouding tussen personeelskosten en overige kosten van de clubs. Als een club onder de vijftien punten komt, wordt die in principe onder curatele gesteld, maar daar hoeven Go Ahead en Heracles zich dus geen zorgen over te maken. Kowet let ook na zijn promotie naar de Eredivisie op zijn centjes en geeft geen geld uit dat er nog niet is. "Mooi voorbeeld zijn ook de contracten. Toen wij promoveerden, zijn we daar gewoon in de lijn van de Eerste Divisie mee doorgegaan, we gaan niet ineens een waterhoofd creëren", laat algemeen directeur Jan Willem van Dop weten aan Voetbal International.

Go Ahead is de coronacrisis ook relatief goed doorgekomen. Toen de pandemie in maart 2020 uitbrak, besloot Go Ahead snel te handelen en een werkloosheidsuitkering voor de spelers aan te vragen. "Toen de pandemie uitbrak, zijn we de zaterdag daarna bij elkaar gaan zitten en meteen met de stofkam door de begroting gegaan. Het eerste wat we hebben gedaan, is zelf tien procent inleveren. Dat lijkt me normaal als je een beroep gaat doen op anderen", aldus Van Dop. "Ook bij de NOW-steun en dergelijke hebben we zo conservatief mogelijk ingezet. Sterker nog, ik heb de begroting voor volgend jaar al in grote lijnen liggen. En ook daar gaan we flink omhoog en staat er al een plus onder."

Runner-up Heracles houdt er een vergelijkbaar beleid op na en kan prima leven met zijn tweede plek. "Ach, eerste of tweede, 36 of 38... Wij kijken daar niet zo naar. We moeten gewoon netjes onze rekeningen betalen. Zo moeilijk is dat niet. Noem ons maar een atypische club", reageert algemeen directeur Rob Toussaint tegenover VI.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws