Scenario's op een rij: dit moeten PSV en Vitesse doen om door te gaan in Europa

Scenario's op een rij: dit moeten PSV en Vitesse doen om door te gaan in Europa

Gepubliceerd: vrijdag 26 november 2021 om 14:00vr 26-11-2021 om 14:00

Het zou zomaar kunnen dat er na de winterstop nog vijf Nederlandse clubs actief zijn in Europa. Ajax, Feyenoord en AZ zijn al veilig, wat moeten PSV en Vitesse doen om het Nederlandse feestje compleet te maken? VoetbalPrimeur zocht het voor je uit.

Over het perspectief van Ajax, Feyenoord en AZ kunnen we kort zijn: de drie clubs hebben zich al verzekerd van groepswinst en plaatsten zich op die manier voor de achtste finales van de Champions en Conference League. Feyenoord en AZ mogen ook de 'tussenronde' overslaan, waar de nummers twee uit de Conference League het opnemen tegen de nummers drie uit de Europa League. Het Europese lot van PSV en Vitesse wordt pas bezegeld op de laatste speeldag.

In welke tussenronde komt PSV?
Door de overwinning op Sturm Graz staan de Eindhovenaren nu tweede in Groep B van de Europa League. Over twee weken gaat PSV nog op bezoek bij achtervolger Real Sociedad. Voor de ploeg van trainer Roger Schmidt zijn er twee scenario's mogelijk in het Estadio Anoeta.

Om misverstanden te voorkomen: PSV zal géén groepswinnaar worden in de Europa League. De nummer twee van de Eredivisie kan nog in punten gelijk komen met koploper AS Monaco, maar de Monegasken hebben een beter onderling resultaat. PSV verloor in eigen huis namelijk met 1-2 van Monaco, terwijl de return in het Stade Louis II uitmondde in een doelpuntloos gelijkspel.

Voor PSV is de tweede plek dus het hoogst haalbare in de Europa League. Om dat te bereiken, moet er in elk geval niet verloren worden in Baskenland. Als PSV daarin slaagt stroomt het in de tussenronde van de Europa League in. De club zal dan samen met één van de nummers drie van de Champions League-poules strijden om een plekje in de achtste finale.  

Als de ploeg van Schmidt tegen een nederlaag aanloopt bij Sociedad, dan zit het Europa League-avontuur erop. De Brabanders eindigen in dat geval als derde in de groep, waardoor ze na de winter in de Conference League-tussenronde actief zullen zijn. PSV speelt dan tegen een nummer twee uit de poulefase van het nieuwe Europese toernooi. De winnaar van dit tweeluik gaat naar de achtste finale van de Conference League. Eén ding is dus zeker voor PSV: het zal overwinteren in Europa en in het nieuwe jaar een tussenronde afwerken. Gaat dat in de Europa of de Conference League gebeuren, is nu de vraag.

Do or die voor Vitesse
Vitesse kan nog tweede of derde worden in de Conference League-poule G. De derde plek betekent uitschakeling, terwijl de nummer twee zich plaatst voor de tussenronde. Vitesse strijdt samen met het Tottenham Hotspur voor die tweede plek. De Arnhemmers hebben momenteel evenveel punten als de Engelse grootmacht, maar staan toch een plekje lager. Dat heeft te maken met het betere doelsaldo van Tottenham (+3 tegenover +1 van Vitesse): op onderling resultaat scoren de nummer zeven van de Premier League en Vitesse namelijk gelijk. Vorig seizoen zou Vitesse nog in het voordeel zijn geweest, na de 1-0 thuiszege en de 3-2 nederlaag in Londen, maar de uitdoelpuntenregel is sinds dit seizoen afgeschaft.

Overwintering in de Conference League heeft de ploeg van Thomas Letsch dus niet helemaal in eigen hand. Als Tottenham op de laatste speeldag wint van Stade Rennais, moet Vitesse datzelfde doen tegen NS Mura én twee goals meer maken dan de Londenaren. Als Tottenham dus een 2-0 overwinning boekt, moet Vitesse met 4-0 winnen om door te gaan. In dit scenario komen de ploeg van Thomas Letsch en Tottenham op gelijke hoogte in doelsaldo. De nummer vijf van de Eredivisie heeft echter meer uitdoelpunten gemaakt in alle groepswedstrijden, waardoor Tottenham dan gepasseerd wordt op de ranglijst.

Het is uiteraard ook mogelijk dat Tottenham punten laat liggen tegen Rennes. Als The Spurs verliezen, heeft Vitesse genoeg aan een gelijkspel in het GelreDome. Bij een ruime Tottenham-nederlaag is Vitesse zelfs bij een kleine zeperd geplaatst voor de volgende ronde. In het simpelste scenario speelt Tottenham gelijk in zijn eigen stadion: Vitesse moet dan winnen om door te gaan.

Voor Vitesse zijn de scenario's dus een stuk ingewikkelder dan voor PSV. Letsch zal de opdracht waarschijnlijk simpel maken voor zijn ploeg tegen Mura: dik winnen en zoveel mogelijk scoren. Dan heeft Vitesse een goede kans om de vijfde Nederlandse club te worden die overwintert in Europa.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws